Медия без
политическа реклама

Украйна удари руско пристанище до Крим

31 Май 2024Обновена
Пожарът в пристанище "Кавказ"
Пожарът в пристанище "Кавказ"

В нощта срещу 31 май Украйна атакува с 5 противокорабни ракети "Нептун" и 29 дрона Краснодарския край, съобщи руското МО, предаде ASTRA. Според руснаците всички са свалени. Двама работници в петролната база в Темрюкския район са ранени. Украинският Генщаб съобщи лаконично, че са повредени фериботната връзка и петролният терминал на пристанище "Кавказ". 

ASTRA съобщава, че освен петролната база на "Таманьнефтегаз" в село Волна са атакувани поне още 2 обекта, за които местните власти не съобщават. Става дума за морското пристанище "Кавказ" - през нощта местните жители публикуваха в "Телеграм" снимки на пожар в този район. В резултат на атаката се е подпалила помпена станция, а служителите й са евакуирани. 

Атакувана е и електростанция в хутора Белий в Темрюкския район, която е част от "енергомоста към Крим". Електростанцията е повредена, но е продължила работа. 

Порт Кавказ е петото по товарооборот пристанище на Руската федерация и второто в Черноморско-азовския басейн след Новоросийск. Пристанището се намира непосредствено на границата между окупирания Крим и руския Краснодарски край. То е на около 12 км източно от Керченския мост, който свързва Крим с Русия.

Наличното гориво в пристанището се е използвало за снабдяване на руските сили в части от окупираните Херсонска и Запорожка област, съобщи "Киев индипендънт". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата