Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна ще изнася повече ток за ЕС, за да компенсира газа

Русия завладява систематично украински електроцентрали

28 Юли 2022
Уикипедия
Углегорската ТЕЦ има мощност 3600 мгвт.

Украйна се готви да увеличи износа на ток за ЕС, за да помогне на Европа да "устои на енергийния натиск" на Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

"Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество", каза той в редовното си вечерно видеообръщение. "Въпреки войната ние осигурихме за рекордно кратко време свързването на украинската и европейската мрежа", добави президентът.

Неговото изявление бе направено ден след като страните от ЕС постигнаха споразумение да намалят потреблението на газ и да помогнат по този начин на Германия след драстичното намаляване на руските доставки на синьо гориво. Киев и европейците обвиняват Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие.

Преди руското нашествие Украйна покриваше 50 процента от енергийните си нужди с атомна енергия, отбеляза ДПА. Страната също така внасяше ток от Беларус и Русия. Руските войски неотдавна превзеха най-голямата атомна централа на Украйна в Енергодар, водноелектрическа централа на р. Днепър и най-малко два теца, работещи на въглища. Говорител на президента Зеленски потвърди вчера, че руски части са превзели построената по съветско време въглищна електроцентрала "Углегорск" и че тя е останала невредима. "Те постигнаха малък тактически напредък, завзеха "Углегорск", потвърди Олексий Арестович в интервю, разпространено в ЮТюб. Това е най-голямата въглищна централа в Украйна.

Още по темата