Медия без
политическа реклама

Украйна потопи руския оръжеен бизнес

Кремъл не може да реализира планирания експорт заради проблемите на фронта

23 Авг. 2022
Руският военен министър разглежда последните достижения на руската военна индустрия на изложението "Армия-2022"

Русия не може да реализира планираните продажби на оръжие в Африка, тъй като почти цялата произведена продукция отива за задоволяване на нуждите на фронта в Украйна. Това ще отвори пътя за увеличаване на доставките от Китай и САЩ, съобщиха американски медии.

Според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, на Русия се падат около 1/5 от световните продажби на оръжие и половината от износа на оръжие в Африка, основно в Алжир, Египет, Судан и Ангола.

„Очакваме, че те ще имат сериозен проблем с доставката на оръжие заради скоростта, с която губят въоръжение в Украйна“, казва високопоставен служител на американското разузнаване, цитиран от Foreign Policy.

Русия все още има стотици военни инструктори в Африка, които осигуряват поддръжката на хеликоптери и друго оборудване. Тя не смята да се отказва от опитите си да експлоатира природните ресурси на континента, включително петрол и природен газ в Либия и злато от Судан.

Санкциите също се отразяват върху отбранителната промишленост на Русия, която има проблеми в осигуряването на сложни части, като системи за насочване и микрочипове, използвани в прецизно управляеми боеприпаси. „Това, което виждаме, е значително предизвикателство за Русия по отношение на продажбите на оръжия поради всички икономически ефекти, които изпитват от решението си да продължат войната в Украйна“, каза през май Катлийн Хикс от Пентагона. Проблемите засягат производството на модерни изтребители, военноморски платформи и космически апарати. Русия е възпрепятствана в усилията си да продължи и с програмата за пето поколение изтребители Сухой Су-57.

Русия зависи от износа и за да поддържа производствените си линии и за да покрива разходите за научноизследователска и развойна дейност за изграждане на нови системи. "При разработването на изтребителя Су-75 Checkmate - възможна по-евтина алтернатива на произведения в САЩ F-35 - Русия се опитва да си осигури голям клиент като Обединените арабски емирства или Алжир, за да намали разходите преди да започне производство", каза Джон Парачини, старши изследовател в Rand Corp. „Те наистина не могат да си позволят да произвеждат по-малко бройки заради цената, която трябва да платят за труд и материали. И се нуждаят от експортни продажби, за да намалят разходите за доставяне на оръжие за собствената си армия“, добавя той.

Русия, разбира се, не е съгласна с оценките на Запада. Шефът на "Ростех" Сергей Чемезов обяви, че само тази година компанията е сключила договори на обща стойност един трилион рубли, а общият обем на поръчките достига три трилиона рубли. "Специалната военна операция не влияе на доставките на оръжие", отсече той.

Официалните съобщения от различни държави обаче го опровергават.

През юни правителството на Филипините се отказа от покупката на 16 руски военно-транспортни вертолета Ми-17. Сделката е за около 228 млн. долара, като беше внесен и аванс. Бившият министър на отбраната Делфин Лорензана каза, че причината за отказа са санкциите заради войната в Украйна. На 15 август Reuters съобщи, че руските вертолети може би ще бъдат заменени от американски.

През април от покупка на Ми-17 се отказа и Индия, която трябваше да получи 48 вертолета.

Самата Русия преустанови за неопределено време доставката на два вертолета Ка-32 в Сербия. Причината са западните санкции и дефицитът на техника заради войната в Украйна. В края на юли сръбският президент Александър Вучич каза, че страната продължава да чака вертолетите, които отдавна е платила, и изрази опасение дали сделката ще се реализира заради санкциите.

Алжил е бил уведомен, че ще се забавят доставките на военна техника, включително и на самолети-амфибии.

През юли Русия предложи на Мианмар да се анулира договора за доставка на безпилотни самолети "Орлан-10" и да плати компенсация за това. Тя иска и да се отложи доставката на четири изтребителя Су-30СМЕ, два зенитно-ракетникомплекса "Панцир-С1" и радиолокаторни системи.

Виетнам също се опасява, че ще се забавят доставките на артилерийски системи и противотанкови ракетни комплекси, пише The Times.

В същото време в Киев беше организирана изложба на унищожена на фронта руска техника и въоръжение.

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, оръжие, износ

Още по темата