Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна отрази най-мащабната руска атака с дронове досега

Унищожени са 52 от пуснатите към Киев 54 безпилотника-камикадзе "Шахид" иранско производство

28 Май 2023
Част от пораженията по сграите в Киев след руската атака с дронове-камикадзе

Русия проведе снощи най-мащабната си атака с дронове от началото на войната, но огромната част от тях бе свалена от украинската противовъздушна отбрана (ПВО). 

В навечерието на празника на Киев (1541 г. от основаването на града) руската армия прати общо 54 безпилотника-камикадзе "Шахид" - иранско производство, от които 52 бяха свалени. Атаки е имало и по други градове и обекти в страната, като и там голямата част от дроновете са ликвидирани. Това беше общо 14-ото нападение с безпилотни устройства по украинска територия от началото на май.

Все пак в Киев в две сгради е избухнал пожар, загинал е 41-годишен мъж, а още един мъж и една жена са ранени и откарани в болница.

Говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че за отбраната срещу дроновете са били включени и самолети Миг-29 и Су-27, особено в районите, в които ПВО не е разположена толкова нагъстоа. "Но авиацията не е толкова ефективна, колкото ни се иска. Ако имахме F-16, той безусловно може да решава 100% такива задачи в ебето със своите мощни радари и въоръжение", добави Игнат.

Според ръководителя на пресцентъра на украинските въоръжени сили Наталия Гученюк руската армия опитвала, освен да причини разрушения, и да трасира и набележи направления за следващи въздушни атаки.

 

СРИВ В ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА

Украйна започна аварийно да внася електроенергия от Румъния и Словакия, за да балансира енергийната система в пиковите часове.

В прессъобщението на "Укренерго" се отбелязва също така, че снощната атака на Русия не е причинила нови повреди в енергийната инфраструктура и магистралните далекопроводи. Но все пак има дефицит, който се появява в най-натоварените часове. 

Подчертава се, че аварийният импорт на ток е ситуационна мярка за бързо балансиране на системата. Към днешна дата, заради руските атаки, Украйна е загубила общо 22 гигавата мощност на електропроизводството.

Ключови думи:

дронове-камикадзе, Киев

Още по темата