Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна отново раздели Уотърс и Гилмор 

Музиканти от целия свят се обявиха срещу Путин и войната

02 Март 2022
Дейвид Гилмор сложи украинското знаме на профила си във Фейсбук.

Десетилетната лична вражда между Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор, които се разделиха музикално в началото на 80-те години и вече четири десетилетия нямат намерение да заравят томахавката, се прехвърли и на политическата сцена.

Докато Уотърс мълчи оглушително за нахлуването на руската армия в Украйна, неговият бивш колега от "Пинк Флойд" вече подкрепи украинците. Мълчанието на Уотърс е наистина странно, защото той никога не е бил от мълчаливите. През 2014 г. изрази подкрепата си за анексията на Крим, без да му мигне окотo. В интервю за руския ежедневник „Известия“ тогава музикантът каза, че защитава анексията, защото съществували "много споразумения и други документи", доказващи правотата на Русия, а действията на Москва били "провокирани" от свалянето на проруския президент Виктор Янукович от улични протести през 2014 г., които според Роджър били организирани  от Вашингтон. Така Уотърс повтори изцяло реториката, с която се оправдаваше Кремъл. 

 

Привързаността на Уотърс към Русия

донякъде може да се обясни със семейната му история — родители комунисти (по времето на Сталин), баща, загинал в борбата с хитлерова Германия. Но след Унгарското въстание през 1956 г. майка му се разочарова от СССР, отказва се от комунизма и се записва в партията на лейбъристите (както и много други английски комунисти). Уотърс твърди, че макар да е бил 13-годишен, ясно разбирал всичко. 

27 години по-късно, през 1983-та в дванайсетия и последен за него албум на „Пинк Флойд“ той изпя възмущението си от някои от най-големите световни агресори по онова време — и изглеждаше еднакво възмутен от Рейгън, Бегин, Никсън, Тачър и Брежнев. Защо за Уотърс Брежнев беше агресор, а Путин — изпращал руската армия в Грузия, Сирия, Украйна, Чечня и други места … не е?

Последното споменаване на Украйна и руския президент в туитъра на Уотърс е от 4 януари и отново е в подкрепа на Путин: „Следващия път, когато чуете подпалвачите на войни да дрънкат с оръжия и точат сабите си над Украйна или някъде другаде, прочетете „семейни спомени от Втората световна война“ от този руснак“, пише Уотърс и дава линк към текст на Путин, който си спомня какво са разказвали родителите му за войната. Според Уотърс това е доказателство, че Путин не може да иска иска война… 

В същото време другата ключова фигура в „Пинк Флойд“  - Дейвид Гилмор, във вторник изрази съвсем ясно подкрепата си за Украйна в Туитър:

 

Руски войници, спрете да убивате братята си!“,

написа той. "Няма да има победители в тази война“. Акцентът в посланието е „Путин трябва да си върви“. В туита той е включил и видеото към антивоенната си песен от 2015 г. In Any Tongue. Текстът, написан от съпругата му Поли Самсън –  автор и на текстовете в албума Division Bell на Pink Floyd, – описва умиращи войници и плачещи деца: Чувам, че „мама“ звучи еднакво на всеки език“, гласи един рефрен.

В контекста на руската инвазия песента има и лично значение за Гилмор и Самсън като двойка: "Снаха ми е украинка, а внучките ми искат да посетят и опознаят красивата си страна", пише Гилмор. "Спрете това, преди да унищожите всичко."

През последната седмица

 

музиканти от цял ​​свят се обявяват срещу руския президент.

Стиви Никс от Fleetwood Mac оприличи Путин на Хитлер в послание, в което казва, че се тревожи за украинските си приятели. Дий Снайдър от Twisted Sister изрази подкрепата си за украинците с песента на групата си We’re Not Gonna Take It. 

Пол Макартни сподели в Туитър снимка от 2008 г., на която развява украинското знаме, и написа: "Помня как свирихме за нашите приятели в Украйна на площада на Независимостта през 2008 г.  Мислим за тях в тези трудни времена. Изпращаме нашата любов и подкрепа." На друго място, бившият му колега от „Бийтълс“ Ринго Стар изрази солидарността си с помощта на игра на думи, като попита: "Защо само да "почиваме в мир"?  Не ли време и да заживеем в мир?" 

Ерик Клептън, Иги Поп, Ник Кейв с Bad Seeds, групите Franz Ferdinand, Green Day, Jethro Tull са сред тези, които през последните дни отменят вече обявени концерти в Русия. The Killers също се отказаха от московския фестивал Park Live. Подкрепа и съпричастност към Украйна изразиха по различни начини още Брайън Мей и Адам Ламберт  ("Куийн"), Дейвид Ковърдейл (Whitesnake), Джийн Симънс и Пол Стенли (Kiss) и много други. 

Надя Толоконникова от Pussy Riot стартира набиране на средства за помощ на украинци, като за 24 часа събра близо 3 милиона долара. "Очевидно е, че Путин е опасен диктатор, който трябва да бъде спрян", каза тя пред Rolling Stone. "Той е опасен не само за хората в Русия, той е опасен за мира в световен мащаб. Много хора полу на шега казваха, че с това нашествие, започва Третата световна война. Но това не е шега, това е война в Европа — съвсем реална, пълномащабна война."

Още по темата