Медия без
политическа реклама

Швейцария може да промени неутралитета си заради Украйна

Политици от различни партии и 55% от гражданите подкрепят продажбата на оръжие на Киев

07 Февр. 2023
БГНЕС/ЕПА
Украинският премиер Денис Шмигал се включи в конференцията за следвоенно възстановяване на Украйна, организирана в Швейцария. Засега Швейцария отказва да помогне на Украйна с оръжие.

Заради войната в Украйна Швейцария може да смени формата на своя неутралитет, съобщиха Bloomberg и Reuters.

В швейцарския парламент се обсъжда законопроект, който ще позволи доставката на швейцарски боеприпаси за Украйна и изпращане на танкове в страни, чийто военен потенциал е намалял поради прехвърлянето на танкове в Украйна. Подобни разговори биха били немислими в Швейцария преди година, преди руската инвазия в Украйна, пише Bloomberg.

Проектът, разработен от Свободната демократическа партия (FDP), предвижда да се разреши на Германия, Испания и Дания да доставят на Украйна швейцарски боеприпаси и да продадат танкове Leopard на Полша, Словакия и Чехия, за да заменят оборудването, което страните планират да изпратят към Украйна. Става дума за 96 танка Leopard-2, чието използване спря преди почти 10 години.

Войната в Украйна промени подхода към обсъждането на формата на неутралитета на Швейцария, каза пред агенцията депутатът от FDP Мая Риникер. „Не можем да се откажем от неутралитета на Швейцария, но трябва да обсъдим какви възможности имаме, за да подкрепим страни, които поддържат същите демократични ценности като Швейцария“, каза Риникер. Нейното предложение танковете да бъдат предадени срещу символичния един франк беше отхвърлено на първо четене миналата седмица, но депутатът ще го внесе отново.

„Искаме да бъдем неутрални, но ние сме част от западния свят. Други държави искат да подкрепят Украйна и да направят нещо за сигурността и стабилността на Европа. Те не разбират защо Швейцария казва „не“, каза лидерът на дясноцентристката Свободна демократическа партия на Швейцария Тиери Буркарт пред Reuters.

Агенцията цитира и данни от скорошно социологическо проучване, според които 55% от швейцарците са за премахване на забраната за реекспорт на оръжия и доставката им за Украйна. „Ако бяхме задали този въпрос преди войната, нивото на подкрепа вероятно щеше да бъде по-малко от 25%. В миналото отхвърлянето на неутралитета беше тема табу“, Лукас Голдер, ръководител на социологическата компания GFS-Берн, каза агенцията.

Швейцария отказа да доставя оръжия директно на Украйна в съответствие с политиката си на неутралитет. През ноември президентът на Швейцария Игнацио Касис заяви, че страната "няма да участва пряко или косвено във военен конфликт". „Нито през Първата световна война, нито дори през Втората не сме изнасяли оръжия“, подчерта той. През последните месеци Берн отказа да позволи на Германия и Дания да доставят на Украйна швейцарски бронирани и противовъздушни системи.

Според Reuters някои в Швейцария се опасяват, че настоящите забрани нанасят вреда на местната оръжейна индустрия, която включва регионални подразделения на международни компании Lockheed Martin и Rheinmetall. През 2021 г. Швейцария продаде оръжие за 800 милиона франка (876 милиона долара) и се нареди сред 15-те най-големи производители на оръжие в света.Според ръководителя на асоциацията на швейцарската военна индустрия Щефан Брупбахер, поради забраната за реекспорт на оръжие за Украйна, някои предприятия „са загубили договори и вече не инвестират в Швейцария“. „Настоящата ситуация отслабва нашата политика за сигурност, подкопава доверието в нашата външна политика и вреди на нашите компании“, казва той.

Някои швейцарски политици обаче все още се противопоставят на доставката на оръжия за Украйна. Сред тях са лявата Зелена партия и част от крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP). „Премахването на забраната за доставка на оръжие на страна, която е въвлечена във въоръжен конфликт, разрушава основата на мира и просперитета в нашата държава“, казва депутатът от SVP Дейвид Зубербулер.

Войната в Украйна вече принуди Финландия и Швеция да се откажат от неутралния си статут, които кандидатстваха за членство в НАТО миналата пролет.

Ключови думи:

Украйна, Швейцария, оръжие

Още по темата