Медия без
политическа реклама

Русия е загубила половината си боен потенциал в Украйна

Още един руски генерал изчезна след метежа на "Вагнер"

05 Юли 2023
Русия не успява да компенсира загубите на техника на украинския фронт
Телеграм
Русия не успява да компенсира загубите на техника на украинския фронт

Руската армия е загубила половината от бойния си потенциал в Украйна, заяви началникът на щаба по отбраната на Великобритания адмирал Антъни Радакин. "За миналата година тя е изстреляла 10 млн. артилерийски снаряда, като в най-добрия случай може да произвежда 1 млн. снаряда. Тя загуби 2500 танка, а може в най-добрия случай да произвежда 200 танка годишно," обясни той, цитиран от Financial Times.

Радакин опроверга твърденията, че украинското настъпление се придвижва твърде бавно, отбелязвайки, че сега Въоръжените сили на Украйна се опитват да разтегнат руската линия на отбрана, да напипат слабите й места и постепенно да я разрушат. Той смята, че Украйна няма смисъл да бърза. "Русия сега е толкова слаба, че няма сили за собствена офанзива", смята той. 

По данни на OSINT-проекта Oryx, който брои загубите на техника в Украйна по видео и фото доказателства, от 24 февруари миналата  година Русия е загубила почти 11 000 единици техника, включително 2082 танка.

Междувременно още един висопоставен руски генерал изчезна от публичното пространство след метежа на частната военна компания "Вагнер". Зам. министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров престана да се появява на мероприятия на министерството на отбраната, отбелязва британското разузнаване в ежедневната си сводка за войната в Украйна. Той не присъства даже на съвещанието на военното ведомство с участието на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на 3 юли. Тогава Шойгу за първи път коментира метежа на "Вагнер", като го нарече провал. Преди това Евкуров присъства на подобни съвещания на 2 и 30 май.

По време на бунта на "Вагнер" Евкуров се намираше в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, откъдето се осъществява управлението на руските войски в Украйна. Заедно със зам.шефа на ГРУ Виктор Алексеев той бе заснет на видео как си говори с Евгений Пригожин, който настоява да му предадат Шойгу и Герасимов. Пригожин се държи доста нагло с Евкуров, като в един момент го пита: "Кой си ти, че да разговаряш така с мен?!" Зам. министърът отговаря, че заради действията на "Вагнер" в "Киев три дни ще празнуват". По-късно беларуският президент Александр Лукашенко заяви, че Евкуров е предал телефона на Пригожин, когато той се е опитвал да се свърже с шефа на "Вагнер".

На същото съвещание не присъстваха и шефът на руския Генерален шаб Валерий Герасимов, както и неговият заместник Сергей Суровикин. Герасимов обаче се е появявал на подобни сбирки за последно през декември, така че неговото отсъствие не е изненада.

Вече две седмици в публичното пространство не се е появявал и зам. шефът на Генщаба и командващ Въоръжените космически сили Сергей Суровикин, който е един от най-близките до Пригожин генерали. Според The Moscow Times, Суровикин е бил задържан на следващия ден след метежа на "Вагнер". Семейството му обаче отрича това. Според Телеграм канала ВЧК-ОГПУ със Суровикин се извършва "служебно разследване", което може да завърши както с просто дисциплинарно мъмрене, така и с понижение в длъжност и даже уволнение. Все още не е решено дали материалите ще бъдат предадени на Федералната служба за сигурност или на военна прокуратура.

Според британското разузнаване метежът на "Вагнер" е изострил разногласията между висшите руски военни. Миналата седмица близкият до МО Телеграм канал "Рибар" написа, че метежът на Пригожин е станал повод за мащабни чистки в армията. Западни медии твърдят, че Суровикин е бил запознат предварително с плановете на Пригожин. Bloomberg написа, че се проверява и най-близкото обкръжение на Шойгу.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата