Медия без
политическа реклама

Пригожин загина в странна самолетна катастрофа

Потвърдена е смъртта и на двама от заместниците му в ЧВК "Вагнер"

24 Авг. 2023Обновена
Няма оцелели сред пътувалите със самолета

Бизнес самолетът Embraer 600, принадлежащ на собственика на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин, с номер RA-02795 се разби надвечер в сряда край село Куженкино, Тверска област, съобщават руските агенции. На борда му е имало 10 души - 7 пътници и 3 души екипаж. Очевидци разказват, че са чули два взрива. В момента съществуват две версии - за взривно устройство в самолета и че машината е била улучена от ПВО ракети. 

"Росавиация" публикува списък на пътниците: Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов, Дмитрий Уткин, Николай Матусеев и Евгений Пригожин. Уткин и Чеканов са командири във “Вагнер”, като първият отговаря за всички военни проекти на “Вагнер”, а вторият - за всички “цивилни”. Останалите загинали са операторът на Пригожин, охраната му и човекът, който се е грижил за логистиката му. Членове на екипажа са били: Алексей Левшин - командир на полета, Рустам Каримов - втори пилот и Кристина Распопова - стюардеса. 

Смъртта на Пригожин бе потвърдена от близкия до него Телеграм канал GreyZone. “Ръководителят на групата “Вагнер”, Героят на Русия, истинският патриот на своята родина - Евгений Викторович Пригожин загина в резултат на действията на предатели на Русия. Но дори и в ада той ще бъде най-добрият! Слава на Русия!“, написа той.


GreyZone потвърди по аналогичен начин и смъртта на Уткин. На сградата на един от офисите на Пригожин в Санкт Петербург пък бе изобразен кръст от светлини.

 

Сред пътниците в самолета на Пригожин са двама от най-близките му сътрудници и ветерани от "Вагнер". 

Дмитрий Уткин е дясната ръка на Пригожин в ЧВК “Вагнер” и отговаря за командването и бойната подготовка. Именно на неговата позивна “Вагнер” е кръстена частната военна компания. Той беше архитектът на военната част от бунта на 23 юни.

Валери Чекалов е един от най-близките до Пригожин мениджъри на Concorde. Той ръководеше всички „цивилни“ проекти на Пригожин в чужбина и отговаряше за логистичната подкрепа на групата Вагнер.

Евгений Макарян, позивна „Макар“, се присъедини към “Вагнер” през март 2016 г. Той беше част от четвъртия десантно-десантен отряд "Вагнер" в Сирия, който попадна под обстрел от американски самолети близо до Хшам през януари 2017 г.

Сергей Пропустин, позивна "Кедр", се присъедини към Вагнер през март 2015 г. Воюва във втория разузнавателно-щурмови отряд. Оттам Пригожин набира личната си охрана.

Александър Тотмин, позивна „Тот“, и Николай Матусеев са вероятно от личната охрана на Пригожин.

Катастрофата се случва точно два месеца след бунта на Евгений Пригожин, който започна на 23 юни.

Тази вечер американският президент Джо Байдън коментира, че не знае какво точно се е случило, но не е изненадан. “Много малко неща се случват в Русия, зад които не стои Путин. Но нямам достатъчно информация, за да знам отговора“, каза той.

Байдън и шефът на ЦРУ коментираха ситуацията около Пригожин през юли, след опита за бунт на 23 юни.

„Ако бях на негово място, щях внимателно да следя какво ям. Но - шегата настрана - мисля, че никой от нас не знае какво очаква Пригожин в бъдеще в Русия,” каза Байдън на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Ниинистьо тогава.

Седмица по-късно директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза: „Мисля, че Путин обикновено смята, че отмъщението е ястие, което най-добре се сервира студено“.

До момента няма официален коментар на Кремъл. 

“Днес Евгений Пригожин наистина долетя в Русия от Африка. На борда му на самолета му беше целият команден състав на ЧВК "Вагнер", съобщава журналистът Андрей Захаров. „Ще бъде чудо, ако е на друг самолет“, цитира събеседниците си журналистът.

Самолетът е излетял от Москва и се е насочил към Санкт Петербург, където живеят бизнесменът и семейството му.

Източник на Телеграм канала ВЧК-ОГКПУ, който е свързан с руските тайни служби, съобщава, че преди падането на самолета на Пригожин са прозвучали две експлозии. На видео кадрите, записали неконтролираното падане на самолета, ясно се вижда, че той е без едно крило.

Близкият до “Вагнер” Телеграм канал GreyZone директно обяви, че самолетът е свален от руската ПВО.  “Преди самолетът да се разбие, местните жители са чули два звука, характерни за ракети на противовъздушната отбрана, и това се потвърждава от следите в небето в един от видеоклиповете, както и от думите на преки очевидци”, написа той.

Според Mash една от версиите, по които се работи, е терористичен акт.

Следственият комитет образува дело за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт след самолетната катастрофа в района на Твер, съобщи РИА “Новости”. 


Каква е причината за катастрофата

Жители на Тверска област заснеха катастрофата на самолета, на борда на който вероятно е бил Евгений Пригожин.  Прави впечатление, че управлението му е извън контрол и той пада свободно. В същото време, съдейки по звука, поне един двигател продължава да работи;  струя дим се стеле зад самолета.  Някои части, по-специално крилото и опашката, падат отделно.

Всичко това ясно показва, че падането е било предшествано от експлозия, пише “Медуза”. Остава само един въпрос: дали експлозията е станала вътре в самолета или отвън (т.е. в резултат на попадение на ракета)?

Представители на “Росавиация” неофициално вече казват, че самолетът е бил „взривен“, тоест не е бил свален (според други източници се разглеждат всички възможни варианти).  Има няколко аргумента срещу тази версия:

 - Един от видеозаписите показва облак, наподобяващ следа от противовъздушна ракета.
-  Очевидци на видеото разказват за два взрива, предшестващи падането. Изстрелването на две противовъздушни ракети срещу една и съща цел е стандартна практика, която увеличава вероятността за поразяване на целта.
 - По част от останките на самолета личат следи, подобни на дупки от поразяващи елементи на бойна глава на зенитна ракета. Но качеството на изображението е ниско, така че е невъзможно да се прецени точно естеството на следите. По останките, паднали отделно от самолета, няма такива следи.

Има и аргумент в полза на вътрешна експлозия:

- Според Flightradar24 самолетът се е изкачил на височина от 28 000 фута (повече от 8,5 километра), преди да се разбие.  Далеч не всички системи за противовъздушна отбрана могат да свалят самолет на такава височина.  Веднага отпадат версиите с преносими зенитно-ракетни системи (които диверсанти биха могли да използват) и дори всички системи за противовъздушна отбрана с малък обсег.  Необходим е минимум комплекс със среден обсег (например "Бук"), който трябва да бъде разположен близо до траекторията, по която лети самолетът.
Мощните ракети на такива комплекси обаче биха причинили много по-сериозни щети на самолета, отколкото се вижда във видеозаписа: в случай на попадение на 70-килограмова бойна глава със седем хиляди суббоеприпаса, от самолет с такъв размер едва ли ще остане нещо.

Въпросът за причините за експлозията има очевидно политическо значение.  Ако все пак самолетът е бил свален от противовъздушна ракета, тогава ще може да се говори недвусмислено за участието на руските сили за сигурност. Експлозия на борда позволява практически всякакви версии (което не изключва евентуалното участие на руските власти).

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) катастрофата трябва да бъде разследвана от местния упълномощен орган (в случая на Русия, Международния авиационен комитет) с участието на производителя на самолета, бразилската Embraer S.A.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?