Медия без
политическа реклама

Русия отказа международно разследване за самолета на Пригожин

Като производител на самолета "Ембраер" Бразилия предложи нейни експерти да помогнат в разследването на катастрофата

30 Авг. 2023
Останките от самолета на Пригожин лежат в Тверска област и властите не допускат до тях чужди експерти
ЕПА/БГНЕС
Останките от самолета на Пригожин лежат в Тверска област и властите не допускат до тях чужди експерти

Русия отказва участието на специалисти от Бразилия, където е произведен разбитият самолет на Пригожин, в разследването на инцидента, предаде руската секция на Би Би Си.

Москва е информирала бразилския Център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи (CENIPA), че катастрофата на самолета "Embraer Legacy 600", чийто произход е от Бразилия, "засега" не се планира да бъде разследвана в съответствие с международните правила.

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) заяви, че полетът на Embraer Legacy 600 от Москва до Санкт Петербург е бил вътрешен полет, поради което Русия не е задължена да провежда разследване в съответствие с международните правила и не е длъжна да привлича чуждестранни специалисти.

Бразилският център за разследване и предотвратяване на самолетни катастрофи също потвърждава това. "Те не са задължени [да разследват в съответствие с международните правила], това е само предложение", заяви говорителят на CENIPA Марсело Морено.

Американският консултант по авиационна безопасност Джон Кокс отбелязва, че вътрешното разследване на катастрофата на руския самолет без участието на Бразилия повдига въпроси. Американският експерт по разследване на въздушни катастрофи Джеф Газети също отбелязва, че Русия е трябвало да се съгласи поне дистанционно да включи бразилски експерти в разследването. Отказът да се включат бразилски експерти би се възприел като потвърждение, че разследването няма да бъде прозрачно.

Производителят на бизнес самолетите Embraer е бразилска компания и нейните самолети се смятат за много надеждни. CENIPA подчерта, че както агенцията, така и производителят на самолета биха искали да участват в разследването, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, ако се окаже, че катастрофата се дължи на неизправност в системите на самолета.

Самолетът "Embraer Legacy 600", на борда на който се намираха Евгений Пригожин и ръководството на ЧВК "Вагнер", се разби на 23 август малко след излитането си от Москва - в небето над Тверска област. Това се случи точно два месеца след опита за бунт, ръководен от основателя на ЧВК "Вагнер".

Кремъл нарече "абсолютни лъжи" спекулациите за роля на руските власти в гибелта на Пригожин. Това обаче е една от основните версии, изказани от независими експерти.

Кремъл обаче заяви днес, че в разследването на самолетната катастрофа е включена версията тя да е била умишлено причинена, предаде Ройтерс. "Очевидно е, че се разглеждат различни версии, включително и версията за – знаете за какво говоря – преднамерена жестокост", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата