Медия без
политическа реклама

Появи се първи заподозрян за убийството на Пригожин

24 Авг. 2023Обновена
Следствието издирва Артьом Степанов - личният пилот на Пригожин, който от три дни е в неизвестност
Следствието издирва Артьом Степанов - личният пилот на Пригожин, който от три дни е в неизвестност

Разследването на авиокатастрофата, при която загина Евгений Пригожин и още няколко от лидерите на ЧВК "Вагнер" разглежда версията за взривно устройство в отсека за колесника на самолета, съобщава се и за първия заподозрян

По предварителни данни именно в близост до шасито на самолета е имало взрив по време на полета. Заради експлозията се откъснало едното крило на Embraer 600, което се ударило в стабилизатора, поради което бизнесджетът започнал рязко да губи височина. Пилотът се е опитал да овладее самолета, показват данните на FlightRadar24, но след това машината е влязла в свредел и е паднала. Опашката на самолета е намерена на 5 км от фюзелажа. Заради разхерметизацията при взрива пилотите не са могли да съобщят за извънредната ситуация. Без крило и стабилизатор е било невъзможно да овладеят самолета. 

Legacy 600 е спрял да предава информация за местоположението си около 18:11 часа. местно време. FlightRadar24 обаче успява да събере други данни като надморска височина, скорост и вертикална скорост, което "осигурява известна представа за последните моменти от полета", гласи публикация в блог от FlightRadar24.

Около 18:10 ч. местно време, полет RA-02795 започна да се изравнява на 8500 м. След това самолетът продължава с постоянна скорост няколко минути, преди вертикалната му скорост да започне да намалява "драматично", съобщава FlightRadar24. В последните си минути самолетът прави променливи изкачвания и спускания в полета си и в един момент се качва до 9000 м, преди да се спусне отново. След това - в 18.20 започва да пада с 2500 м в минута.

Каналите, свързани с "Вагнер", твърдят, че първият заподозрян е личният пилот на Пригожин и бивш основател на компанията, която е собственик на разбилия се самолет "МНТ Аеро", Артьом Степанов.

Според каналите той е имал пълен достъп до самолета и се издирва от правоохранителните органи. Степанов е заминал за Камчатка преди самолетът да се разбие. Там следите му се губят. Единственото, което брат му заявил, е, че трети ден няма връзка с него. 

По-рано бе съобщено, че телата на Пригожин и неговият заместник Уткин са разпознати, но това не е потвърдено - телата са неразпонаваеми, само по странични белези може да се заключи, че двамата са сред загиналите, а пълното разпознаване ще стане след ДНК анализ.

 

НОВА ВЕРСИЯ

На мястото на катастрофата на самолета са открити стрелково оръжие, боеприпаси и гранати. Те са принадлежали на бойците на ЧВК "Вагнер", които са били на борда заедно с Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин - Сергей Пропустин, Евгений Макарян и Александър Тотмин.

Заради това откритие разследването има още една неприоритетна версия за инцидента - "небрежно боравене с боеприпаси". 

 

ПУТИН

Руският президент Владимир Путин изпрати днес съболезнования на семейството на основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, за когото властите съобщиха, че е загинал при разбиването на частния му самолет вчера, предадоха ТАСС и Ройтерс. "Пригожин бе талантлив бизнесмен", каза Путин. Добави, че се очаква думата на следователите по разследването. Но експертизата щяла да отнеме време.

Това е първата реакция на Путин на гибелта на Пригожин. Руският бизнесмен, близък до президента, играеше ключова роля във военната кампания в съседна Украйна, преди да оглави неуспешен кратък бунт срещу властта през юни.

Още по темата