Медия без
политическа реклама

WP: Убийството на Пригожин хвърли в шок кремълския елит

25 Авг. 2023Обновена
Говорителят на Путин отрича естествено за връзка на Кремъл със самолетната катастрофа
Говорителят на Путин отрича естествено за връзка на Кремъл със самолетната катастрофа

Убийството на Евгений Пригожин, който беше час от най-близкия кръг на приближените на Кремъл, предизвика шок в руския елит, пише The Washington Post. Едри бизнесмени са сковани от страх, включително за собствения си живот, пише изданието, позовавайки на собствени източници. 

Руски милиардер разказва, че е взел допълнителни мерки за собствената си безопасност. У други представители на бизнес-елита се изпарило желанието да правят публични антивоенни изказвания, дори в завоалирана форма. 

"След случилото се никой няма да иска да говори срещу войната - казва милиардерът. - Всеки е длъжен да разбере какъв риск поема. Рискът е гигантски". Всички са убедени, че Пригожин и приближените му са ликвидирани "по заповед на царя", казва друг кремълски бизнесмен: "Всички се изплашиха. Държавата ще смята всеки, който демонстрира нелоялност, за враг". 

Случилото се още повече превръща Русия в мафиотска държава, пише WP. Но щом Путин е успял да посее още страх, той ще се окаже в още по-голяма изолация, тъй като не е ясно кой би си осмелил да критикува, коментира високопоставен руски дипломат. 

"Очевидно е, че в руската армия има проблеми. Трудно е да се повярва, че те (б.р. - висши офицери, като ген.Суровикин) са били отстранени след публичните изявления на Пригожин, които предшестваха метежа", добавя той. 

Два дни след самолетната катастрофа, в която загинаха Пригожин и шестима негови приближени, плюс екипажът на самолета, Кремъл коментира обвиненията, че катастрофата е организирана от държавния връх. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори на въпрос на БиБиСи по телефона:

"За катастрофата се правят много спекулации. Разбира се, на Запад тези спекулации се интерпретират от определен ъгъл. Това е абсолютна лъжа". Песков призова да се стъпва на фактите, въпреки че до момента не са много. "Те ще бъдат изяснени по време на разследването", заключава Песков.

Доколко думите на говорителя будят доверие може да се съди по настойчивото отричане на Кремъл, че държавата  има общо с ЧВК "Вагнер". Беше доказано, че към военната компания се текли бюджетни средства и именно държавата позволи на Евгений Пригожин да набира бойци за армията си от затворите и колониите. 

 

US-ВОЕННИТЕ ЗА "ВАГНЕР"

"Бойната ефективност на група "Вагнер" вече не е фактор във войната на Русия срещу Украйна", заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър по време на брифинг, цитиран от БГНЕС. Райдър каза още, че бъдещата роля на "Вагнер" в африканските държави остава неясна, като добави, че групата е участвала във военни или криминални операции на места като Буркина Фасо и Мали.. Що се отнася до Беларус, според съобщенията някои бойци на "Вагнер" са започнали да напускат страната поради ниското заплащане.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евгений Пригожин

Още по темата