Quantcast

Медия без
политическа реклама

Есе

Денацификацията постигна първи успех: отряза главата на "Вагнер"

24 Авг. 2023Г-н БАЛЕВ
Шойгу! Герасимов! Где Пригожин????

След година и половина пълномащабна война в Европа, започнала със задачите "денацификация и демилитаризация", най-после има постигнат малък, но знаков успек. 

Руската федерация денацификаторка успя да унищожи няколко фашисти - ръководството и важни служители на Частната военна кампания "Вагнер", които загинаха в самолет на собственика на ЧВК Евгений Пригожин. 

Така Героят на Руската федерация Путин, ликвидира Героя на РФ Пригожин и Героя на РФ Уткин. 

Веднага възникнаха резонните въпроси. Ама това истина ли е или постановка? Ама Пригожин май че е жив, той е способен да направи такъв номер... И други такива колебания на мозъка. Официални и неофициални източници потвърдиха, че Пригожин и останалите със сигурност са загинали в "авиокатастрофата", но други пък твърдят, че собственикът на "Вагнер" е жив и здрав и скоро щял да прави големи пакости на Путин. 

Официалните съобщения от Кремъл винаги подлежат на съмнение - може да е така, както съобщават, може и да не е така. 

Самият Путин няма никакви притеснения да дава абсолютно противоположни сведения за едно и също събитие или явление. Не чак като Бойко Борисов да си противоречи в рамките на 2 или дори 1 изречение. Но Путин в рамките на няколко години първо отричаше напълно участието на руски войници в събитията около т.нар. Руска пролет в Източна Украйна и Крим (анексията на Крим и сепаратистките движения в Донбас), после също тъй официално почна да говори за "нашите в Украйна" като за нещо напълно нормално. (Става въпрос за времето преди пълномащабната война - периода между 2014 и 2022, когато войната тлееше или се разгаряше, но така или иначе беше факт и участието на руски части беше факт.) Това просто като пример, че официалните съобщения на Кремъл са също толкова съмнителни, колкото неофициалните и конспиративните версии. 

Един руски опозиционер иноагент - Валерий Соловей, даже заяви днес абсолютно убедено, че Пригожин е жив и здрав - и се намира в някоя си държава, която Соловей ще назове другата седмица. И предстояли големи работи, които ще прави Пригожин - отмъщение, кръв, шок и ужас в Кремъл. 

Аз впрочем не вярвам в това - дори да е жив Пригожин, той вече няма предишните оперативни възможности. Колкото и пари да е спасил, едно е да имаш много пари, друго е да финансираш и въоръжаваш частна армия с амбиции в най-голямата по площ държава (и една от най-сложните). 

За да събере и поведе пак частна армия (много по-малка), ще му трябва сериозна помощ от чужда някоя държава, която няма да го остави израсне до такива чудовищни размери, както Путин изпусна Пригожин. Може да го ползват да прави пакости в места като Белгород например, където руски групировки извършват диверсии, навлизайки от украинска територия и вероятно подпомагани от украинските служби.

За нещо такова дребно може да го ползват Пригожин, но за атака на Кремъл - едва ли, особено след провала на първия Марш за справедливост.  

В страната на двойниците, екстрасенсите и оперативната дезинформация (неслучайно Ванга е икона там), за митични фигури като Пригожин и Уткин тепърва ще изпълзят какви ли не теории, фантастики, легенди и сведения от абсолютно сигурни източници. 

Въпрос на време е някъде да се появят лъже-Пригожин и лъже-Уткин, при това не една и две такива двойки, а много и пръснати из цялата голяма държава като децата на Лейтенант Шмит.

Истинският Дмитрий Уткин, който загина заедно с Пригожин и други братя по оръжие, е самият кръстник на ЧВК - бивш офицер от военното разузнаване с боен псевдоним Вагнер. На него е кръстена компанията, той бе оперативен командир и разбира се нацист. 

По тази линия самият Пригожин е още по-интересен случай, защото е евреин - и същевременно заклет фашист. 

Независимо дали и как са умрели Уткин и Пригожин, двамата имат харизматичен потенциал за задгробен живот чрез самозванци, които ще се представят за хитро оцелелите командири от "Вагнер". 

В руската история и фолклорна традиция има много такива самозванци. Например по времето на смутовете след Иван Грозни (смъртта на диктатора отворила характерен вакуум на управленски авторитет). Тогава се появила легендна за чудодейно оцелял наследник на Иван Грозни - съответно в Полша си отгледали самозванец, който останал в историята като Лъжедимитрий Първи. Той си довел и полска булка (Марина Мнишек), превзел Москва и даже управлявал една година, после загазил. Това обаче не унищожило марката - появил се Лъжедимитрий Втори, който взел жената полякиня на първия Лъжедимитрий и също известно време безчинствал. Когато ликвидирали Марина Мнишек и Втория Лъжедимитрий, появил се и трети самозванец Лъжедимитрий, "наследник на Грозни". Той също не прокопсал, но дал своята дан за смутовете в необятната и непонятна страна. 

Лъже-пригожинците и лъже-уткинците едва ли ще постигнат толкова мащабни успехи, но нищо не пречи да вдигат тук и там малки и големи въстания, опълчения и маршове за справедливост (според капацитета и обстановката). Те ще са триумф на криминалния фолклор - идват в района лъже-Пригожин и лъже-Уткин, отварят затворите и арестите, вадят на свобода всички от контингента, почват грабежи, изнасилвания, ядене, пиене, бой, наркотици, чукове... докато не се появи по-силна групировка в района. 

***

Но важното е, че денацификацията постигна първи успех - независимо дали Пригожин и Уткин са живи или не - те вече не са сериозен политически фактор.

Още по темата