Медия без
политическа реклама

Четвърт час овации за софийската "Валкюра" край замъка на Вагнер

Операта ще покаже още едно представление на фестивалната сцена във Фюсен

02 Окт. 2023
Сцена от Вагнеровата "Валкюра" в постановката на акад. Пламен Карталов.
Софийска опера и балет
Сцена от Вагнеровата "Валкюра" в постановката на акад. Пламен Карталов.

С четвърт час аплодисменти и възгласи "Браво!" завърши първото представление на Софийската опера на "Валкюра" от Рихард Вагнер на музикалния фестивал "Кьонигсвинкел" във Фюсен, Германия, край замъка Нойшванщайн, добил популярност и от логото на "Дисни". Режисьор на спектакъла е директорът на Операта акад. Пламен Карталов. В ролите снощи бяха международен екип солисти: Арис Аргирис (Вотан), Мариана Цветкова (Фрика), Мартин Илиев (Зигмунд), Бярни Тор Кристиансон (Хундинг), Гергана Русекова (Брюнхилде), Цветана Бандаловска (Зиглинде). Публиката повика на сцената и целия оркестър с диригент Лотар Загросек.

В рамките на фестивала на 3 октомври е предвидено още едно представление на „Валкюра“.

"Пламен Карталов първи осъществи през 2015 г. желанието ми опера на Вагнер да бъде показана в града ни", заяви тогавашният кмет на Фюсен Пол Якоб пред БТА. И след представленията през 2015 г. на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", част от която е "Валкюра", Софийската опера остава единствената представяла Вагнер в баварския град Фюсен, където над езерото Форгензее се вижда замъкът Нойшванщайн на крал Лудвиг Втори – приятел и благодетел на композитора, който е творил там. 

"С постановките си Пламен Карталов, който има дързостта да показва немски опери в Германия, разкрива българската култура като част от европейската и доказва, че за българското  изкуство отдавна няма граници в Европа. Това е актуално напомняне в месеците на поредно очакване българите да пътуват без граници в Шенгенското пространство на Европейския съюз...  Българският творец може да служи за пример на онези от тях, които са затворени в пръстените на собствените си светове, каквито пръстени са декорите на "Валкюра", коментира директорът на БТА Кирил Вълчев.

В продължение на три седмици това лято, от 8 до 30 юли, Софийската опера показа в столицата седем заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете"), "Тристан и Изолда“, "Парсифал". Режисьор на спектаклите под диригентството на Константин Тринкс неизменно е маестро Пламен Карталов.

По данни на организаторите над 5000 зрители са посетили Вагнеровия фестивал на Софийската опера. По думите им събитието се е превърнало в притегателен център за почитатели на творчеството на композитора от цял свят: от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия…

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?