Медия без
политическа реклама

Путин се чуди как да подсили армията с доброволци

Ще ги събира Андрей Трошев - ветеран от войните на Русия в Афганистан, Чечения и Сирия

29 Септ. 2023
РИА Новости
Владимир Путин разговаря с Юнус-Бек Евкуров и Андрей Трошев (вдясно)

Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири от частната военна компания "Вагнер" - Андрей Трошев (61 г.), и разговаря с него за това как доброволчески части могат да се бият в Украйна.

Според западните медии срещата подчертава опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е придобила контрол над наемническата военна група след неуспешния юлски бунт на Пригожин, който загина при самолетна катастрофа през август. След смъртта на Пригожин Путин разпореди наемниците да се закълнат във вярност към Русия.

Снощи Путин е приел Трошев, който е известен с псевдонима си Седой (Сивокосия), и зам.-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров. 

Във фокуса на срещата между Путин и Трошев е било интегрирането на бойците от "Вагнер" в редовната руска армия. Руският президент заяви, че са разговаряли за това как "да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на" конфликта в Украйна.

"Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година - подчерта Путин. - Знаете какво е, какво да се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин".

Путин добави, че иска да обсъди социалната подкрепа за участниците в боевете, като подчерта, че социалните гаранции трябва да бъдат еднакви за всички, показва изявлението, публикувано на сайта на Кремъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА, че Трошев работи в руското министерството на отбраната.

Андрей Трошев е полковник от запаса, бивш началник на щаба на ЧВК "Вагнер". Той не подкрепи въоръжения бунт на Пригожин. Той е бивш кадър на руското външно министерство, ветеран от войната в Чечения и участник в руските военни действия в Сирия, заради което е обект на санкции от ЕС. Бил е и изпълнителен директор във "Вагнер".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?