Медия без
политическа реклама

Путин и Зеленски не искат олимпийско примирие

19 Май 2024
Pixabay

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски отхвърлиха призивите за олимпийски примирие.

По-рано френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че конфликтите в света ще спрат по време на Олимпиадата в Париж. Той отбеляза, че ще положи всички усилия за реализиране на тази идея, в което ще му помагат международни партньори, включително китайският лидер Си Дзинпин.

Путин заяви, че самите западни страни нарушават принципите на олимпизма, включително като не позволяват на руснаците да участват в Игрите със знамето и химна си. "Те потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват... Скъпи приятели, няма да стигнем до там", заяви държавният глава.

Украинският президент Володимир Зеленски също отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие във войната Украйна-Русия по време на Летните олимпийски игри в Париж. "Русия ще използва всяко спиране на военните действия, за да увеличи военното си предимство, каза Зеленски в интервю за агенция Франс прес. "Нека бъдем честни… Еманюел, не го вярвам", каза Зеленски пред AFP. "Кой може да гарантира, че Русия няма да използва това време, за да вкара своите сили на наша територия?" попита той. "Ние сме против всяко примирие, което е в полза на врага", каза Зеленски.