Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай затваря небето си за Boeing и Airbus на руски превозвачи

28 Май 2022
bg.wikipedia.org

Китай затваря въздушното си пространство за самолети Boeing и Airbus на руски авиокомпании, чийто законов статут е неясен след налагането на санкциите заради войната, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Пекин иска руските авиопревозвачи да докажат, че самолетите повече не са регистрирани в чужбина.

Ходът на Китай следва множество пакети санкции, които западните правителства наложиха след руската агресия срещу Украйна, започнала на 24 февруари. ЕС и САЩ забраниха доставката на граждански самолети и резервни части за Русия, както и поддръжката, и застраховането им. Много от самолетите, които оперират в Русия, са собственост на западни лизингови компании, които спряха да работят с руски доставчици. Москва отказа да върне самолетите и просто ги пререгистрира,

Китай е поискал всички авиокомпании да актуализират данните за самолетите през май, искайки потвърждение от руските авиокомпании, летящи до Китай, че аеропланите повече нямат официална регистрация в чужбина. Пекин изтегли разрешителните за кацане и минаване през въздушното пространство на самолети Boeing и Airbus, за които не е представена необходимата документация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?