Медия без
политическа реклама

Киев разби руска шпионска мрежа

06 Февр. 2024
Един от арестуваните

Украйна съобщи, че е арестувала петима бивши и настоящи служители на разузнаването, които според нея са работили тайно за Русия като част от мощна шпионска група.

Киев заяви, че заподозрените са били хванати да предават на руската служба за сигурност ФСБ информация за украински военни обекти, отбранителни укрепления, лични данни и стратегически енергийни съоръжения.

"Службата за сигурност на Украйна неутрализира мощна агентурна мрежа, ръководена от военното контраразузнаване на ФСБ, която е действала в Украйна", се казва в изявление на украинската служба за сигурност СБУ.

Главният прокурор заяви, че петимата - бивши служители на украинското военно разузнаване и на звената за външно разузнаване, както и настоящ регионален агент на СБУ - са били арестувани по подозрение в държавна измяна. Единият от тях е започнал да предава за ФСБ още преди началото на войната. 

"Заподозрените са предавали разузнавателна информация за Силите за отбрана и стратегически важни енергийни обекти на представители на специалните служби на държавата-агресор", заяви главният прокурор.

Агенцията публикува на страниците си в социалните мрежи снимки на арестуваните мъже, на които лицата им са замъглени.

Групата е предала и информация за защитни бариери край черноморския пристанищен град Одеса, местоположението на ракетни установки в североизточната част на Харковска област, както и информация за движението на украинските войски и превозни средства, заяви главният прокурор в Киев.

Ключови думи:

Киев, шпионска мрежа, ФСБ

Още по темата