Quantcast

Медия без
политическа реклама

В ЕС Зеленски не е говорил само пред българския и унгарския парламент

Украинският президент се обърна с благодарности към австрийските депутати

30 Март 2023
EPA/BGNES
Зеленски се обърна към австрийските депутати чрез видеовръзка

Украинският президент не е говорил единствено пред депутатите от две страни-членки от ЕС - България и Унгария, отбелязват днес австрийските медии по повод речта му пред австрийския парламент. 

Зеленски произнесе днес реч пред Националния съвет – долната камара на австрийския парламент, на пряко предавано по телевизията събитие, открито от председателя на Националния съвет Волфганг Соботка. В своите встъпителни думи Соботка подчерта, че Австрия е военно, но не и политически неутрална страна. Австрия е приела около 90 000 украински граждани, над 200 фирми оказват помощ на Украйна в момента и след като войната приключи, Австрия ще участва във възстановяването на страната, заяви Соботка, предаде БТА.

Чрез видеовръзка украинският държавен глава се обърна към парламента и австрийския народ. Той обрисува руските престъпления, заради които всекидневно загиват украински граждани. "Всеки глас в подкрепа на международното право е важен за Украйна", заяви Зеленски. "Не става дума за геополитика, човек винаги трябва да си остане човек", каза по-нататък украинският лидер. Той благодари за хуманитарната помощ на Австрия и особено на обществената организация „Съседът в беда“ за помощта при обезвреждане на мини, за оказаната лекарска помощ. „Благодаря, Австрия, ясно е, че Украйна ще победи", завърши речта си Зеленски, бурно аплодиран от парламентаристите.

Всяка от представените в парламента партии с изключение на Австрийската партия на свободата (АПС) излъчи по един представител, който заяви солидарността си с украинския народ и осъди агресора Русия. Депутатите на АПС, чийто водач Херберт Кикъл нееднократно заяви, че парламентарното събитие е в разрез с неутралитета на Австрия, протестираха по време на заседанието с издигнати табели с текст „Неутралитет“ и „Мир“, а малко по-късно напуснаха парламентарната зала.

На парламентарното събитие присъстваха австрийският президент Александър ван дер Белен, вицеканцлерът Вернер Коглер, членове на правителството, представители на дипломатическия корпус, сред които и посланикът на Украйна в Австрия. Федералният канцлер Карл Нехамер отсъства от събитието, тъй като в момента е на посещение в чужбина.

В коментари австрийските медии отбелязват, че това е закъсняла изява на Володимир Зеленски, който от началото на войната е говорил пред парламентите на 24 държави от ЕС. Досега украинският президент не е говорил в България, която се намира в продължителна криза, съобщава австрийското радио и телевизия ОРФ и продължава: проруските партии в София предотвратиха подобна изява с аргумента, че българският парламент първо трябва да избере правителство. Зеленски не е поканен да говори и в парламента на Унгария, смятана за приятелски настроена към Русия, допълва ОРФ.

Още по темата