Медия без
политическа реклама

ЕС санционира най-големият производител на диаманти - руската "Алроса"

03 Яну. 2024

Европейският съюз добави руската компания "Алроса" (Alrosa), която е най-големият производител на диаманти в света, както и нейния изпълнителен директор Павел Алексеевич Мариничев към списъка си със санкции.

"Алроса" осъществява над 90% от производството на диаманти в Русия. 

"В съответствие със забраната за диаманти, която въведохме с 12-ия пакет от санкции, днес ЕС включи в санкционни си списък "Алроса", най-голямата компания за добив на диаманти в света, и нейния главен изпълнителен директор", написа в социалната мрежа "Х" върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

12-тият пакет санкции срещу Русия бе приет на 18 декември 2023 г. и засегна прекия или непрекия внос, закупуване или трансфер на диаманти с произход Русия, изнесени оттам, преминаващи през нея и за руски диаманти, ако са обработени в трети страни. "Днешното решение за санкционирането на "Алроса" е част от усилията на Г-7 за развитие международно координирана забрана за диаманти, която има за цел да лиши Русия от този важен източник на приходи“, се отбелязва в изявлението на Европейския съвет. Тъй като това е "важна част от икономическия сектор, който осигурява значителни приходи на правителството на Руската федерация", ЕС намери за уместно да му наложи санкции

Санкциите на ЕС в отговор на руската военна инвазия срещу Украйна сега се прилагат за почти 1950 физически и юридически лица.

Ключови думи:

Алроса, санкции, диаманти

Още по темата