Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американските танкове "Ейбрамс" за Украйна пристигнаха предсрочно

12 Май 2023
EPA/BGNES
Започва обучението на украинските военни да управляват американски танкове

Американски танкове "Ейбрамс" (Abrams), необходими за обучението на украинските сили, са пристигнали в Германия малко по-рано от предвиденото и са на път към военната база "Графенвьор", където обучението ще започне след две до три седмици, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители, съобщи БТА. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред сенатската подкомисия по бюджетните кредити за отбрана, че САЩ са прехвърлили "няколко танка в театъра на военните действия", за да могат украинците да започнат обучение с тях. По думите му, когато те завършат обучението, което се очаква да продължи около 10 седмици, танковете "Ейбрамс", които в момента се произвеждат за украинските сили, ще бъдат готови.

Американският служител заяви, че 31 танка "Ем1Ей1 Ейбрамс" (M1A1 Abrams), необходими за обучението, са пристигнали на пристанището в Бремерхафен, Германия миналия уикенд и ще стигнат до базата до началото на следващата седмица. Те ще пристигнат в "Графенвьор" няколко седмици по-рано от предвиденото в графика, който беше очертан, когато военни лидери от цяла Европа и други страни се срещнаха в Германия миналия месец, за да обсъдят нуждите на Украйна за войната срещу Русия.

Танковете, които САЩ предоставят на Украйна, се произвеждат по спецификациите на нейната армия и ще бъдат доставени в Украйна до началото на есента, точно когато военнослужещите приключат обучението си, посочва АП.

Ключови думи:

САЩ, Ейбрамс, Украйна

Още по темата