Медия без
политическа реклама

69 на сто от европейците подкрепят отговора на ЕС срещу Русия

Българите сме най-убедени в правотата на Русия и най-малко съчувстваме на украинските бежанци, сочи проучване

05 Май 2022
46% от българите са съгласни, че Русия е виновна за войната, но другите 46% са на обратното мнение.
снимка: Анита Димитрова
46% от българите са съгласни, че Русия е виновна за войната, но другите 46% са на обратното мнение.

69% от гражданите на ЕС изразяват подкрепта си за европейския отговор срещу нападението на Русия над Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия, съобщи БТА. В същото време българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната.

Проучването отчита, че у нас 39 на сто изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто - до известна степен, 15 на сто по-скоро не съчувстват, 10 на сто изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор. Средно за ЕС данните са съответно 54 на сто, 35 на сто, 6 на сто, 3 на сто и два процента по същите показатели в посочения ред.

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21 на сто не са съгласни, 25 на сто са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор. В ЕС дяловете съответно се разпределят между 52 на сто, 26 на сто, 10 на сто, 7 на сто и 5 процента.

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23 на сто от българите са съгласни напълно, 28 на сто - отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. В ЕС тези дялове са съответно 30 на сто, 36 на сто, 12 на сто, 10 на сто и 12 процента.

Едва 49 на сто от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. Средно в ЕС 69 на сто от участвалите в допитването са изразили подкрепа за европейския отговор. Данните сочат, че 70 на сто от българите и 79 на сто от останалите в ЕС оценяват положително проявата на съпричастност с Украйна. 

Проучване на Барометър за периода април-май 2022 г. сочи още, че 93% от анкетираните одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66% са съгласни, че „Украйна следва да се присъедини към ЕС, когато е готова“, 71% са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89% изпитват съчувствие към украинците.

Според това проучване 80% одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването. 67% подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

Още по темата