Медия без
политическа реклама

TikTok започна автоматично да отбелязва съдържание, генерирано от изкуствен интелект

TikTok обяви старта на нова система за автоматично етикетиране на съдържание. Ако видеото е генерирано с помощта на изкуствен интелект, то ще бъдат маркирано със специален етикет. Това ще важи както за съдържание, създадено директно в TikTok с помощта на инструменти за изкуствен интелект, така и за съдържание, качено от други услуги, като например OpenAI.

Етикетирането ще се извършва с помощта на технологията Content Credentials на Коалицията за доказване и автентичност на съдържанието (C2PA). Тази система прикачва специални метаданни към файловете, за да идентифицира недвусмислено, че съдържанието е създадено с помощта на AI. Чрез интегрирането на Content Credentials в TikTok съответните видеоклипове автоматично ще бъдат етикетирани като "Създадени от AI".

Според ръководителя на отдел "Операции, доверие и сигурност" на TikTok Адам Пресър нововъведението има за цел да повиши прозрачността за потребителите и да им помогне да различават съдържанието, създадено от AI, от обикновеното съдържание. Освен това компанията се надява, че автоматичното етикетиране ще премахне част от натиска върху самите автори да разкриват използването на инструменти на ИИ.

Компанията подчертава, че е първата платформа за видео, която прилага удостоверения за съдържание. Преди това Microsoft, Adobe и OpenAI обявиха, че поддържат тази технология. Очаква се скоро към тях да се присъедини и Google.

TikTok също така обеща да се бори активно с използването на инструменти на ИИ за създаване на фалшиви и подвеждащи видеоклипове, особено в контекста на изборите. Компанията напомни, че нейната политика категорично забранява подобно съдържание, независимо от наличието на етикетиране.

Като цяло новата система за автоматично етикетиране изглежда обещаваща и не само ще помогне за повишаване на прозрачността, но и ще идентифицира потенциално опасно съдържание, генерирано от невронни мрежи.

Още по темата