Медия без
политическа реклама

САЩ затварят вратичките за заобикаляне на санкциите срещу Китай и Русия

В края на март Съединените щати обявиха допълнителни изменения на разпоредбите за контрол на износа на усъвършенствани компютърни системи, суперкомпютри и полупроводникови продукти. Актуализираните правила влязоха в сила на 4 април и имат за цел да затруднят заобикалянето на ограниченията от страна на отделни държави и дружества. Санкциите имат за цел преди всичко да ограничат технологичното развитие на Китай.

Новите изменения изясняват формулировките и затягат условията за износ на технологии за Макао, Китай, Северна Корея, Русия, Иран и други държави от D:5. Възможността за износ на продукти, които надвишават определени прагове на изчислителна мощност, се разглежда за всеки отделен случай. Нов регламент, Advanced Computing Authorised (ACA), позволява износа и транзита на определени продукти през Макао и страните от D:5.

Новите ограничения включват не само забранените по-рано NVIDIA A100/H100, AMD MI250/300, NVIDIA A800, H800, L40, L40S и RTX 4090, но и ускорители от ново поколение, включително NVIDIA H200, B100, B200, GB200 и AMD MI350. Производителите вече са разработили нови продукти, които да отговарят на актуализираните правила за износ, като NVIDIA H20, L20 и L2. Също така геймърската GeForce RTX 4090D не беше засегната от ограниченията.

Тъй като измененията са насочени към затваряне на пропуски в съществуващите разпоредби, а не към създаване на нови големи бариери пред износа на технологии, е малко вероятно те да окажат значително въздействие върху индустрията. В дългосрочен план САЩ възнамеряват все повече да ограничават достъпа на Китай до модерни технологии, което може да има обратен ефект и да подтикне Китай да ускори собственото си технологично развитие.

Ключови думи:

САЩ, Русия, санкции

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?