Медия без
политическа реклама

Отново отложиха пилотирания полет на Starliner

NASA/Joel Kowsky

Повече от две седмици след планираното, първият полет с екипаж на капсулата Starliner на компанията Boeing към Международната космическа станция (МКС) все още не е осъществен.

Нещо повече - дори не се знае кога ще се случи това, след като Американската космическа агенция NASA обяви, че отменя опита за изстрелване, предвиден за 25 май. Първата мисия на екипажа на Starliner вече беше пренасрочвана многократно, но в този случай агенцията не е определила нова дата за изстрелване.

Припомняме, че първият опит в началото на месеца беше прекратен, поради откриването на повреден клапан за освобождаване на кислорода на ракетата ULA Atlas V, носеща Starliner. Инженерите смениха клапана и Starliner трябваше да полети по-късно същата седмица, но и този опит беше отложен. 

На 14 май NASA разкри, че те работят по отстраняването на теч на хелий в задвижващата система на космическия кораб. Няколко дни по-късно от агенцията съобщиха, че течът "е стабилизиран и няма да представлява риск на това ниво по време на полета". Тогава беше определена нова дата за изстрелване, която в крайна сметка беше отложена още веднъж, но изглежда проблемите продължават.

От NASA уточняват, че екипът е провеждал срещи два поредни дни, оценявайки обосновката на полета, работата на системата и излишъка. Все още има работа в тези области и затова следваща дата за изстрелване не се обсъжда - се казва в изявление на агенцията.

Ключови думи:

Starliner, НАСА, полет

Още по темата