Медия без
политическа реклама

Meta не очаква бързи печалби от изкуствения интелект

На Meta ще са необходими години, за да започне да печели пари от генеративния изкуствен интелект, предупреди главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг. Това стана по време на изявление към инвеститорите по време на отчета за финансовите резултати за първото тримесечие на 2024 година. Той заяви, че има няколко начина да се изгради бизнес на базата на ИИ, но това ще отнеме време и много инвестиции.

Дискусиите за това как точно ИИ може да се превърне в източник на приходи за Meta доминираха в обсъждането на финансовите резултати на компанията, след като миналата седмица приложенията на Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp получиха поддръжка на ИИ и стартирането на meta.ai за чатбот с ИИ на компанията.

Въпреки че Meta постигна силни резултати през последното тримесечие, като увеличи приходите си на годишна база с 27%, а печалбата се увеличи повече от два пъти, се очаква в бъдеще ръстът на приходите да се забави. Междувременно компанията инвестира повече от всякога в ИИ и вселената на Мета.

„Исторически погледнато, инвестирането в изграждането на нови мащабируеми възможности в нашите приложения е много печеливша дългосрочна инвестиция за нас и за инвеститорите, които са останали с нас“, каза Зукърбърг, правейки аналогия с пускането на Stories и Reels. - И първите признаци за това също са много положителни. Но изграждането на водещ ИИ ще бъде и по-голямо начинание от другите разработки, които добавихме към нашите приложения, и вероятно ще отнеме няколко години.“

Според главния изпълнителен директор въпросът е дали чат ботът с изкуствен интелект Meta ще се превърне в продукт, към който хората се връщат често, и дали много хора ще искат да го използват в социалните мрежи.

Зукърбърг цитира няколко възможни начина за монетизиране на ИИ, включително мащабиране на бизнес съобщенията, вграждане на реклама или платено съдържание във взаимодействията с ИИ и искане от потребителите да плащат допълнително, за да използват по-големи модели на ИИ и да имат достъп до повече изчислителна техника. Според главния изпълнителен директор ИИ вече помага да се подобри начинът, по който потребителите взаимодействат с приложенията, което води до това, че те виждат повече реклами.

Зукърбърг твърди, че използването на Meta AI ще подобри качеството на рекламите. По това Meta се различава от OpenAI, която вместо да печели пари от реклами с AI, се ориентира повече към абонаменти за услуги с AI и се фокусира върху корпоративния сегмент.

 

Още по темата