Quantcast
Марсиански хроники 2021 | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Марсиански хроники 2021

Три страни атакуваха Червената планета
2 091

Как така се случи, че арабски, китайски и американски апарати се озоваха на Марс по едно и също време? Не, това не беше състезание. Просто подобни експедиции имат смисъл, когато Марс е най-близо до Земята и стартов прозорец към Червената планета имаше през юли м.г., затова трите мисии стартираха долу-горе по едно и също време и пристигат заедно.

Мисията на Емирствата “Амал” (“Надежда“) 

първа достигна до Марс вечерта на 9 февруари и така ОАЕ стана петата страна в света и първата арабска държава, която праща успешно техника на Червената планета. (1.САЩ - Mariner 4 - 1964 г., 2.Русия - Марс 2 - 1971,  3.ЕС - Mars Express - 2003, 4.Индия - Mars Orbiter Mission - 2013, 5.ОАЕ - Amal - 2021, 6.Китай - Tianwen-1 - 2021)
Сондата на ОАЕ бе изстреляна на 19 юли от космическия център Танегашима в Япония с японска ракета, построена от Mitsubishi. Проектирането, разработването и операциите на мисията се ръководят от Космическия център ”Мохамед бин Рашид“ в Дубай (MBRSC). Самата сонда бе разработен от MBRSC и Лабораторията за атмосферна и космическа физика (LASP) към Университета в Колорадо, с подкрепата на Аризонския държавен университет (ASU) и Калифорнийския университет Бъркли. ”Амал“ е сглобен в университета в Колорадо. 
Целият проект стана под опеката на главната личност в Дубай - шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Ръководител на проекта е Омран Шараф, а името Amal - “Надежда“, бе избрано, защото „изпраща послание за оптимизъм на милиони млади араби“.
Сондата е кубовидна по форма, с маса от 1350 килограма. Тя е 2,37 метра широка и 2,90 метра дълга. “Амал“ използва два 900-ватови слънчеви панела, за да зарежда батериите си и да комуникира със Земята, използвайки антена с широчина 1,5 метра. 
Космическият кораб е снабден със сензори за проследяване на звездите, които помагат да се определи позицията му в космоса чрез идентифициране на съзвездията по отношение на Слънцето. 14 малки двигатели контролират скоростта на сондата.
Арабската сонда ще изучава ежедневни и сезонни метеорологични цикли, метеорологичните събития в ниските слоеве на атмосферата като прашни бури и вариациите на времето в различните региони на планетата. 
Получените данни за мисията ще се споделят свободно с повече от 200 институции по целия свят. 

В рамките на няколко часа след Amal в орбита на Марс влезе Tianwen-1  

на Китайската национална космическа администрация, който бе доставен от китайската ракета "Чанджън-5" ("Големият поход 5"). Мисията на китайците стартира от космодрума Уенчанг, в южнокитайската провинция Хайнан, на 23 юли 2020 г. Докато “Амал” е само орбитален апарат, то китайците изпратиха орбитален апарат, спускаем апарат и марсоход. Космическият кораб се установи в орбитата на Марс, а след няколко месеца - евентуално през май, ще прати марсохода на повърхността. Ако успее, Китай ще стане третата страна, която ще спусне апарат на Марс.
Мисията има няколко цели, включително картографиране на повърхността и търсене на подпочвени следи от вода. По време на мисията от центъра за управление на полета в Пекин ще използват няколко инструмента. В орбита Tianwen-1 разполага с една камера със средна разделителна способност и една камера с висока разделителна способност (HRC), която може да снима от височина 400 метра обекти с размер 2 метра. 
Освен това в орбита ще работят: магнитометър, минералогичен спектрометър, анализатор на неутрални частици и анализатор на енергийни частици.
Китайският роувър пък ще има радар, детектор за магнитно поле, инструменти за метеорологично измерване, мултиспектърна камера и камера за навигация и топография.
Китайската мисия изследва първоначално две възможни места за кацане на роувъра - и двете са в планината Утопия, и двете бяха с размер 100 на 40 км. През юли 2020 г. обаче CNSA предостави конкретни координати за кацане - 110.318 градуса източна дължина и 24.748 градуса северна ширина, в южната част на Утопия. 
И малко етимология - мисията се казва Tianwen, което може да се преведе като ”Небесни въпроси“ - това е името на поема, написана от Цю Юан (около 340–278 г. пр. н.е.). Ракетата на китайците се казват Големият поход, защото така се е казвал походът на Мао... 
 

Третият апарат, който пристигна на Марс, е марсоходът на НАСА Perseverance

("Постоянство"), който избра за кацане кратера Jezero и ще търси някакви признаци на древен живот, които може да са се запазили в марсианската почва. Мисията на роувъра трябва да продължи минимум 1 марсианска година, т.е. 687 земни дни. С роувъра пътува и хеликоптерът Ingenuity ("Изобретателност”). Вземането на марсианските повърхностни проби е първа част от изключително амбициозна международна програма. Пробите ще се складират на Марс и ще се пренесат на Земята при следваща мисия.
Роувърът Perseverance тръгна към Марс на 30 юли, в 14.50 ч., от Кейп Канаверал, Флорида, носен от ракетата "Атлас". 
Това е уникална експедиция, въпреки че досега НАСА изпрати на Марс 4 марсохода - роувърите Sojourner, кацнал на Червената планета през 1997 г., роувърите Spirit и Opportunity, кацнали през 2004 г., и Curiousity - през 2012 г. Уникална е, защото освен търсене на микробен живот, роувърът, който има размер на лек автомобил и тежи 1050 кг, ще изпитва методи за производство на кислород в атмосферата на Марс и ще търси подпочвена вода. 
Кратерът Jezero, или Йезеро, е кръстен на село и община, разположени в Република Сръбска, образувание в Босна и Херцеговина. Неслучайно кратерът се казва Езеро. Учени вече установиха, че този кратер, с диаметър от около 49 км, е бил делта на древна река. Затова и Jezero бе избран за място за търсене на маркери на живота - делтите и на Земята са място, в което живеят огромно количество организми. Ако животът веднъж е съществувал близо до повърхността на Марс, следи от него биха могли да бъдат уловени в слоевете на делтата.
Разбира се, ако животът някога е съществувал на Марс, той вероятно не се е развил отвъд едноклетъчния стадий, казват учените. Това е така, защото кратерът Jezero се е образувал преди повече от 3,5 милиарда години, много преди организмите на Земята да станат многоклетъчни. Ако животът някога е съществувал на повърхността, еволюцията му е била спряна от някакво неизвестно събитие, стерилизирало планетата. Това означава, че марсианският кратер би могъл да служи като своеобразна капсула на времето, запазваща признаци на живота, какъвто някога е съществувал и на Земята.


 

Ключови думи:

Марс, 2021, мисии, ОАЕ, Китай, САЩ
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Байдън лично разреши въздушни удари срещу ирански военен обект в Сирия

26.02.2021

1846 15
СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

25.02.2021

Обновена

811 17
Бъдещият шеф на ЦРУ вижда Китай като "страховит противник"

24.02.2021

2120 29

Коментари

Cixi 2

Ставаш смешен с обсесията си.

MAPOH

Само Буци с джипката липсва там. Да го вземат да им построи магистралите на Марс.

ГАМЕНЧЕТО

Явно ще караме само на мультики произведени в холивуд.

Zmeja

Мисията на Ровъра струвала три милиарда долара. Значи и ние можехме да си я позволим ако не бяхме купили ония изтребители.

Памфуций
снимка на Памфуций

Какво пък. Като не можем да разчитаме на кооперацията на човечеството за усвояване на космоса, ще трябва да разчитаме на космическата надпревара и съперничество. 

Влез или се регистрирай за да коментираш