Медия без
политическа реклама

Китай настоява ЕС да отмени митата за електромобили

Ходът на ЕС идва по-малко от месец след като Вашингтон разкри плановете си да учетвори митата за китайските електромобили

https://unsplash.com/

Пекин разкритикува решението на ЕС да наложи мита върху китайските електрически превозни средства и заяви, че се надява европейският блок да коригира своите „погрешни практики“. 

Реакцията от страна на Китай и други, включително европейски и китайски производители на автомобили, показва ясно противопоставяне на решението на ЕС и желание за деескалация на ситуацията.

Хора от индустрията казват, че както Европа, така и Китай имат причини да искат да сключат сделка през следващите месеци, за да се избегнат милиарди долари разходи за китайските производители на електрически автомобили.

Азиатците са заявили, че ще предприемат „всички необходими мерки“, за да защити интересите си, за исканите от ЕС допълнителни мита до 38,1% върху вносните китайски електрически автомобили от юли.

„Призоваваме ЕС да се вслуша внимателно в обективните и рационални гласове от всички сфери на живота, незабавно да коригира погрешните си практики, да спре да политизира икономическите и търговските въпроси и правилно да се справи с икономическите и търговските търкания чрез диалог и консултации“, е заявил говорител на китайското външно министерство. 

Ходът на ЕС идва по-малко от месец след като Вашингтон разкри плановете си да учетвори митата за китайските електромобили до 100%.

Брюксел каза, че също така ще се бори с китайските субсидии с допълнителни мита, вариращи от 17,4% за BYD до 38,1% за SAIC, в допълнение към стандартните 10% мита за автомобили. Това повишава най-високия общ процент до почти 50%.

Автомобилната индустрия в Китай, смесица от държавни и частни фирми, има предимства в цените пред чуждестранните конкуренти отчасти поради държавните субсидии и доминирането на нацията в рафинирането на минерали за батерии, казват анализатори.

Но високото ниво на конкуренция на китайския пазар на електромобили, най-големият в света, също накара компаниите да правят иновации по начини, които намаляват разходите.

Временните мита на ЕС трябва да се прилагат до 4 юли, като разследването трябва да продължи до 2 ноември, когато могат да бъдат наложени окончателни мита, обикновено за пет години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, електромобили, ЕС, мита

Още по темата