Медия без
политическа реклама

Apple интегрира безплатния ChatGPT в iPhone, iPad и Mac

В рамките на своята презентация на WWDC 2024 Apple обяви сътрудничество с OpenAI. В неговите рамки чатботът ChatGPT ще бъде интегриран в гласовия асистент Siri, както и в други инструменти за iOS и други платформи на Apple.

Сътрудничеството с Apple беше потвърдено и от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. "Развълнувани сме да обявим сътрудничеството с Apple за интегриране на ChatGPT в техните устройства по-късно тази година. Смятаме, че ще ви хареса", написа Алтман на страницата си в социалната мрежа X.

ChatGPT ще бъде достъпен безплатно за потребителите на iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia. Няма да е необходимо да създавате акаунт, за да го използвате. Apple също така казва, че чатботът с изкуствен интелект няма да съхранява логове на потребителските заявки. Той ще бъде интегриран и в общосистемните инструменти за писане на софтуер в iOS. С абонамент за платена версия на чатбота той ще може да бъде свързан и към продукти на Apple.

Според The Verge по-рано се говореше, че Apple води разговори с Microsoft и Google за възможността да интегрира техните технологии за изкуствен интелект в своите операционни системи. В крайна сметка Apple е избрала OpenAI за партньор по този въпрос.

Позовавайки се на слуховете, източникът пише също, че пускането на нова версия на модела на изкуствения интелект GPT-4o от OpenAI е имало за цел, наред с други неща, да покаже какви функции биха могли да се появят в подобрената Siri. Сега Apple потвърди, че нейните устройства ще получат поддръжка на ChatGPT, базирана на най-новия езиков модел GPT-4o, тази година с пускането на операционните системи iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia.

Покрай обявяването на партньорството си с OpenAI Apple представи и набор от нови функции за изкуствен интелект като част от инициативата си Apple Intelligence.

Ключови думи:

ChatGPT, OpenAI, Apple