Quantcast
Защо тенисистите избират топките преди сервис? | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Защо тенисистите избират топките преди сервис?

3 581
 ЕПА/БГНЕС

На практика всички тенисисти преди сервис правят едно и също - искат от подавачите 3-4 топки, от които старателно избират тази, с която ще изпълнят началния удар. Защо го правят?

Обяснява световният №2 Даниил Медведев: "За първи сервис се старая да намеря възможно най-нова топка, която има най-малко стърчащи влакънца - така ще лети по-бързо. "Рошава" или влажна топка няма да лети бързо."

Съответно за втори сервис принципът е огледален - избира се топката с най-много стърчащи власинки - тя се сцепва по-добре с ракетата, лети по-бавно и ударът се контролира по-добре. 

Треньорът Патрик Муратоглу пояснява: "При втори сервис на играча му трябва контрол, а не скорост. Когато топката е бърза, контролът е по-малък, а никой не иска да прави двойна грешка. Колкото е по-пухкава топката, толкова по-добро сцепление има с кордажа."

Темата вълнува и д-р Рабиндра Мета, учен от НАСА, който над 40 години изучава аеродинамичните свойства на всякакви топки: "Пухът е главното. В тениса той дава допълнително съпротивление, което забавя полета. Когато извадиш новите топки от кутията, те са достатъчно плътни и имат малко съпротивление. Когато с тях е играно, топките набухват, щръкват власинки и съпротивлението се увеличава."

За да изследва влиянието на текстилните власинки, д-р Мета и екипът му са правили експерименти в аеродинамична тръба. И са доказали, че "най-разплетените" топки летят най-бавно. "Буквално бръснехме власинките, за да получим най-гладка повърхност, и тогава скоростта на летене бе най-голяма", добавя той.

И още един извод от неговото изследване: невинаги новата и гладка топка е привлекателна за тенисиста. "Веднъж ни изпратиха топки от US Open. Като започнахме да ги изучаваме, се оказа, че от 6 такива топки играчите предпочитаха не повече от 2-3. Просто износването им не бе равномерно."

Муратоглу обяснява процеса на избиране и с това, че е по-скоро психологически похват: "Играчите усещат голямо напрежение и стрес. Като избират топка преди сервис, те се чувстват по-спокойни и това им помага да играят по-добре. Същността на ритуала е и да се настроиш за следващото разиграване."

При това Муратоглу разказва, че Серена Уилямс не избира - тя иска от подавачите само по една топка (ако не вкара първия сервис, иска още една) и бие началния удар с която ѝ подадат.

Медведев също признава психологическия елемент при избора и добавя: "Трябва да се отчита, че, разбира се, няма да спечелиш разиграването само защото си избрал по-пухкава топка. Защото разлика в скоростите има, но пък не е значителна."

Има и още един аспект - някои тенисисти искат от подавачите да им намерят и дадат топката, с която са спечелили предходното разиграване (ако са го спечелили). Такива са Ришар Гаске и Анди Мъри.

Понякога пък играчите сами "създават" подходяща топка. Има два емблематични примера за това. През 2013 г. Анабел Медина-Гаригес разрошваше с ракетата си новите топки, за да летят по-бавно при сервисите срещу нея на Серена Уилямс. На Australian Open 2020 пък Джон Милман търкаляше топките по потната си фланелка, за да ги навлажни и да "отъпче" стърчащите власинки преди сервис срещу Роджър Федерер.

Това поведение на австралиеца предизвика полемики. Чуха се различни мнения – от това, че подобно навлажняване не влияе почти никак на скоростта на летежа (Грег Руседски и Тод Уудбридж), до това, че влажната топка определено лети по-бързо (Свен Грьонефелд, бивш треньор на Мария Шарапова). Имаше и такива, които определиха действията на Милман като съзнателна манипулация, но правилата на Големия шлем не забраняват да мокриш топките с потта си, нито да ги разрошваш с ракетата си като Медина-Гаригес.

Ключови думи:

тенис, топки

Още

Първата ни ракета обърна мач от 1:5 и 0:40 в III сет

18.09.2021

960
Българин става най-младият тенисист в ранглистата на АТР

16.09.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

4808
Медведев си гарантира място във Финалите на АТР

14.09.2021

659