facebook
twitter

Спорт

WADA наказа Северна Корея

Местната антидопингова агенция остана без лиценз, но страната засега не е извадена от международни състезания
145
ЕПА/БГНЕС
Ако DPRK ADC остане без лиценз, севернокорейските спортисти може да не бъдат допускани до международни състезания, без да са тествани от независима лаборатория.

Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че антидопинговата агенция на КНДР не е спазила наложения 4-месечен срок за "коригиране на несъответствията", което автоматично задейства отнемане на лиценза й.

Съобщението идва малко преди поредната тристранна среща между Северна Корея, Южна Корея и МОК, насрочена за днес в Лозана (Швейц). От МОК уточниха, че и този въпрос ще бъде отсъден на срещата. Иначе основните разговори ще са за бъдещата съвместна работа между двете държави, включително участието им с обединен отбор на игрите в Токио 2020 г. и общата им кандидатура за домакин на олимпийските и параолимпийските игри през 2032 г.

Анонсът, че агенцията на КНДР не съответства на антидопинговите правила, дава право на WADA да наложи по-тежки наказания, например забрана за участие на олимпийски игри или за домакинства на големи първенства. От комисията по съответствие към WADA обаче решиха, че такива санкции са неподходящи в случая. Вместо това антидопинговата комисия на Северна Корея (DPRK ADC) ще трябва да изпълни редица условия. Работата по някои или по всички тестове на местната организация ще бъде наблюдавана от "одобрена трета страна".

Представители на DPRK ADC пък няма да имат право да заемат никакви позиции, включени в кодекса на WADA, включително в международни или други спортни организации, за период от поне една година или докато комисията получи обратно лиценза си. Служителите нямат право да участват и в никакви дейности на WADA, а страната няма да има никаква роля в световната агенция. 

"По време на този процес WADA ще продължи да дава насоки и подкрепа на DPRK ADC, докато несъответствията бъдат коригирани", се казва още в съобщението. 

Комисията на Северна Корея е получила срок до януари да реши въпроса, но не го е направила. Страната не обжалва наложената санкция. От WADA така и не уточниха в какво се изразяват несъответствията и какви са нарушенията на DPRK ADC.

Ключови думи:

допинг, Северна Корея, WADA
Все още няма коментари

Още

Спортни вести

21.03.2019

18
Франция издаде заповед за арест на бившия шеф на руската атлетика

19.03.2019

1846 3
Руските атлети остават наказани заради дълг от $3.2 млн.

12.03.2019

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

×