Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ули Хьонес: Футболът няма да е същият след коронавируса

26 Март 2020
ЕПА/БГНЕС

Футболът няма да е същият след края на световната пандемия от коронавирус. Такава прогноза направи легендата на германския футбол и дългогодишен президент на "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес.

"Разбира се, никой не може да предвиди с точност, но смятам, че в скоро време няма да има трансфери за по 100 млн. евро. Трансферните суми ще паднат, договорите няма как да бъдат на досегашното ниво през следващите две-три години. Защото всички държави са засегнати. Много е вероятно футболният свят да е съвсем различен", коментира 68-годишният ветеран пред сп. "Кикер".

Относно ситуацията в Бундеслигата пенсионираният Хьонес не се нагърби с конкретна прогноза. По думите му в момента никой не би могъл да има ясна представа кога сезонът евентуално ще бъде подновен.

"Не бих искал да спекулирам. Дори мачове без публика биха гарантирали на клубовете приходи от телевизионни права и тогава сезон 2019/2020 няма да има екзистенциален проблем - посочи шампионът от Евро `72 и Мондиал `74. - Но ако, да речем, мачове не може да се играят чак до Коледа, то тогава съществуването на цялата лига ще е поставено на карта. Но трябва да е ясно: Всички, които в момента правят прогнози за възобновяване на мачовете, са шарлатани."

Първенството на Германия беше прекъснато на 8 март заради разпространението на заразата COVID-19. През последните дни отделни клубове от Бундеслигата започнаха да съобщават за орязване на бюджетите за заплати. Първи от мерките миналата седмица пострадаха играчите на "Борусия" (Мьонхенгладбах), а след това и тези на "Унион" (Берлин).

Вчера грандовете "Байерн" и "Борусия" (Дортумнд) обявиха, че също намаляват възнагражденията на футболистите си. От Мюнхен съобщиха, че играчите ще взимат с 20% по-малко за срока на кризата. От Дортмунд пък разкриха само, че "играчите се отказват от част от заплатите си".

Още по темата