facebook
twitter

Спорт

Торино се отказа да иска зимната олимпиада през 2026 г. след скандал

Все пак може да има двойна кандидатура от Италия, макар правителството да не я подкрепя
105
CONI
На 1 август националният съвет на италианския олимпийски комитет (CONI) реши да има обща кандидатура на три града, но само след месец и половина скандал разкъса "тройната коалиция".

Торино се отказа от общата италианска кандидатура за зимната олимпиада през 2026 г. след скандал. Градът трябваше да участва заедно с Милано и Кортина д'Ампецо. Заместник-секретарят на Министерския съвет Джанкарло Джорджети обаче обяви, че има различия между трите участника, заради което кандидатурата в този й вид е "мъртва". Милано и Кортина все пак смятат да подадат обща кандидатура, но пък тя вероятно няма да има държавна подкрепа.

Скандалът стана заради разногласия между администрациите на Милано и Торино, представляващи различни политически партии. В крайна сметка Торино, където управлява движението "5 звезди", се отказа, като този път формалната причина бе проектоемблемата за игрите. На нея по настояване на миланската градска управа трябваше да доминира Милано.

"Мисля, че важното нещо в олимпийска кандидатура е да има разбирателство, а аз не го открих. Заради това правителството не смята, че тази кандидатура може да продължи в този вид. Тя няма да има подкрепа от правителството. Мъртва е", каза Джорджети.

Губернаторът на област Венето - Лука Дзая, и този на Ломбардия - Атилио Фонтана, след това обявиха, че Милано и Кортина д`Ампецо смятат да останат в битката. "След като сме стигнали толкова далеч, е немислимо да хвърлим всичко през прозореца. Кандидатурата трябва да бъде спасена и заради това искаме да продължим", се казва в тяхното изявление. Джорджети обаче вече обяви, че за такава заявка правителството няма да даде финансови гаранции и двата града трябва сами да финансират разходите.

Оттеглянето на Торино е поредният удар за Италия, след като и кандидатурите на Рим за летните игри през 2020 и 2024 г. пропаднаха. Новината не е добра и за МОК, защото ден по-рано Сапоро (Яп) се оттегли от списъка с кандидати за зимните игри през 2026-а. Сион (Швейц) и Инсбрук (Ав) също изоставиха намеренията си заради липса на публична подкрепа и референдуми срещу евентуални кандидатури. В битката все още са Стокхолм (Шв), Калгари (Кан) и Ерзурум (Тур). Все още не е ясно обаче дали Стокхолм ще получи политическа подкрепа, а в Калгари ще има референдум на 13 ноември. 

Все още няма коментари

Още

Ерзурум иска съвместна олимпиада със Сочи

26.09.2018

184
Защо все още уличават допингирани от предишни олимпиади?

31.08.2019

Гардиън

483 1
МОК: Боксът остава на олимпиадата, но без федерация

27.06.2019

105

Влез или се регистрирай за да коментираш

×