Quantcast

Медия без
политическа реклама

Състезавам се със синовете на бившите ми съперници

Италианецът Давиде Ребелин е най-възрастният професионален колоездач

25 Септ. 2021Би Би Си
cyclingtips

Давиде Ребелин стана най-възрастният колоездач, участвал в професионално състезание - обиколката на Румъния, в която на 5 септември завърши 7-и от 86 състезатели. Той остана само на 26 сек. от победителя Якуб Качмарек (Пол), който е с 23 г. по-млад.

Шосейното колоездене се промени много в последните десетилетия. Общият стандарт се повиши и състезанията станаха изключително тежки. Спортистите спазват железни тренировъчни и хранителни режими. Диетолози, психолози и ментални треньори са част от играта. Данните от състезания се събират в реално време и спортните шефове диктуват стратегии в слушалките на колоездачите, което оставя много малко място за интуицията им.

Ребелин, който навърши 50 на 9 август, знае отлично всичко това. Той започна своя 30-и професионален сезон и е усетил тези промени с кожата си. В момента е член на отбора Work Service-Marchiol-Vega.

"Състезанията станаха много нервни, не можеш да си починеш дори за секунда. Технологиите са направили скок - от велосипедите до аеродинамиката и екипите. Храненето е друга тема. Преди години някои щяха да започнат сезона с 2-3 кг отгоре, сега всички са в перфектна форма. Колоезденето стана още по-изцеждащо. Темпото е изключително, тренировките са по-специфични от психологическа гледна точка, храненето се превърна в мания. На 25 вече трябва да си на върха на кариерата си. Аз дадох най-доброто от себе си, след като навърших 30", казва италианецът.

Защо тогава продължава? Ребелин бе първият, спечелил трите Арденски класики - "Амстел Голд", "Лиеж-Бастон-Лиеж" и "Флеш Валон" - в рамките на седмица. И с общо над 60 професионални победи зад гърба си все още се вълнува като дете.

"Всичко е до страстта. Да тренирам здраво и да следвам специфична програма, е нормално за мен. Желанието е налице и ще продължа, докато съм конкурентен и се забавлявам. Когато ми дойде времето, ще се откажа - казва Ребелин. - Хората ме ценят дори повече, отколкото в силните ми години, защото знаят колко е трудно срещу младите. Състезавах се дори със синове на бивши съперници. Получавам много подкрепа от аматьори в социалните медии. Зная, че съм техен модел за подражание, и това ме мотивира. Щастливец съм, защото правя това, което най-много обичам. Ставам сутрин и излизам с велосипеда, нямам работно време и все още живея мечтата си. Спечелих състезания, за които мечтаех като дете и още съм тук. Това е велико".

Intervista speciale a Davide Rebellin. Abbiamo scambiato quattro chiacchiere con il ciclista italiano pro più longevo in assoluto che, alla soglia dei 50 ann...

Ребелин признава, че тялото му вече изисква различни натоварвания. Но той го познава отлично и няма нужда от диетолог или треньор, знае точно колко трябва да тренира дневно (6-7 часа), и то за сила, защото издръжливостта му все още е налице. 

"Преди просто се тренираше и намираш най-добрата си форма по време на състезанието. Сега трябва да си напълно подготвен преди старта - казва той. - Преди бях един от челото и съперниците ме държаха под око. Това се промени, но не беше болезнен процес за мен. Моят състезателен дух е непокътнат".

И все пак - каква е тайната на това спортно дълголетие? 

"Любовта и страстта са ключови в тренировките, състезанията, храненето и сънят. Аз и съпругата ми живеем обикновен живот. Ставаме в 6:30, правим упражнения, закусваме обилно и аз излизам с велосипеда към 9:30. Като се върна, обядвам лека храна. Вечеряме около 18 ч. и в 21  си лягаме. Усещаме ползите от този редовен живот. Аз съм почти вегетарианец, не ям червено месо от години и глутен от 1997-а."

Ребелин е имал и разочарования, особено отнетия сребърен олимпийски медал от Пекин`08 за положителен допинг тест.

"Бях оправдан от италианския съд и чувствам този медал като свой. Това бе повратна точка. Бях наказан за 2 г., но сякаш бяха 7 или 8. Нито един голям отбор вече не ме искаше, организаторите ме отбягваха. Беше като проклятие, но аз тренирах, сякаш ще се върна утре. Върнах се през 2011-а. Всички знаеха, че съм добър, но никой не искаше да ми даде шанс. Това ме подтикна да докажа, че грешат. Спечелих Обиколката на област Емилия-Романя на 44, но това реално не промени нищо. Сега обичам да помагам на младите си съотборници и съм нещо като спортен директор в колоната. Мисля по-малко за своите резултати и им помагам със съвети, задавам темпото, цепя им вятъра..."

-----------

Малко след това интервю Давиде Ребелин бе въвлечен в масово падане по време на мемориала "Марко Пантани" и счупи тибията и фибулата на десния си крак. На 21 септември той претърпя операция и ще се възстановява над месец. Но все още не мисли за отказване...

Още по темата