Медия без
политическа реклама

Стокхолм вече има държавно рамо за зимната олимпиада през 2030 г.

13 Ноем. 2023
Олимпийският комитет на Швеция получи държавни гаранции за издигане на кандидатура за XXVI зимни игри през 2030 г.
ЕПА/БГНЕС архив
Олимпийският комитет на Швеция получи държавни гаранции за издигане на кандидатура за XXVI зимни игри през 2030 г.

Правителството на Швеция и Търговската камара на Стокхолм декларираха подкрепата си към шведската столица за издигане на кандидатура за домакинство на зимните олимпийски игри през 2030 г. За решението им са информирани местните олимпийски и параолимпийски комитети, както и всички национални федерации по зимни спортове.

Държавните институции ще осигурят необходимите финансови гаранции за преминаването към следващата фаза от процеса по кандидатстване пред МОК. Основното предимство на северната страна е, че планът за провеждане на бялата олимпиада предвижда използване на съществуващата инфраструктура, без необходимост от сериозни инвестиции.

"Това ще укрепи държавните политики на Швеция и международния имидж на страната по отношение на устойчивостта. Това е важно не само за икономическите ползи, но и за подобряване на шведската марка и туризма. Визията на правителството е недвусмислена: туризъм, икономика, имидж, спорт и устойчивост се събират в това уникално събитие", се казва в правителственото медийно съобщение.

Очакванията на властите са XXVI зимни игри да привлекат между 150 000 и 175 000 нови туристи в Швеция и да генерират над 1 млрд. крони оборот (€86 млн.). Това би било първо домакинство на зимна олимпиада за страната след нейни осем неуспешни кандидатури, включително шест поредни (1984-2002). Стокхолм е бил домакин на V летни игри преди повече от век - през 1912 г.

Сега намеренията на шведите са състезания да се провеждат не само в столицата, но и на още няколко емблематични за белите спортове зимни центрове. Основните ледени състезания (хокей на лед, кънки бягане, шорттрек, кърлинг) ще бъдат концентрирани в Стокхолм, но северните дисциплини ще бъдат изпратени във Фалун, алпийските - в Оре, а биатлонът - в Йостерсунд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата