facebook
twitter

Спорт

Спортисти от цял свят искат право на рекламиране по време на олимпиади

30

Международна асоциация на спортисти, в която членуват и българи, настоя националните олимпийски комитети да облекчат ограниченията върху състезателите, наложени от правило 40 в хартата на МОК. То гласи, че без разрешение на Бюрото на МОК състезатели, треньори или служители, участващи на олимпийски игри, не могат да дават разрешение техният образ, име или снимка да се използват за рекламни цели по време на игри".

През февруари Федералното картелно бюро в Германия обаче значително намали ограниченията върху рекламите и търговските договори на спортистите. Така списъкът със забранената олимпийска терминология бе съкратен значително и ще се прилага при реклама и в социалните платформи. Освен това вече не могат да се налагат спортни санкции при възникнали спорове от такова естество, като изслушванията трябва да са винаги в граждански съдилища.

Вече няма нужда рекламните дейности по време на олимпиади да бъдат разрешавани от спортните федерации в Германия, а термини като "медал", злато", сребро", бронз, "летни игри", "зимни игри" са позволени за използване. Разрешава се използване и на снимки на спортисти от състезания, ако на тях не се виждат олимпийски символи.

Решението бе взето, след като Федералната асоциация на германските производители на спортни стоки и групата Athleten Deutschland заведоха дело.

На среща в Осло (Нор) в началото на седмицата членовете на сформираната през февруари асоциация Global Athlete призоваха всички олимпийски комитети да използват прецедента и да го използват в своите държави. На сайта на организацията се подчертава, че са гласували спортисти от България, Австралия, Австрия, Великобритания, Чехия, Дания,  Франция, Ирландия, Япония, Холандия, Норвегия и САЩ, без да се назовават поименно. Всички те призовават "маркетинговите и рекламни права на спортистите да бъдат освободени и приведени в съответствие с правата и съвременните норми  в цифровата ера".

Президентът на МОК Томас Бах направи подобно изказване през април, като препоръча спортистите да започнат обсъждане със своите национални олимпийски комитети относно правило 40, защото решението в Германия не е "генерално приложимо".

Все още няма коментари

Още

Съд затвори олимпийските съоръжения в Рио де Жанейро

16.01.2020

172
МОК гръмна пореден кьорфишек на Борисов

10.01.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

34164 13
МОК реши да наказва спортистите за политически протести

10.01.2020

1377 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)