Медия без
политическа реклама

Солт Лейк Сити ще е домакин на зимната олимпиада през 2034 г.

Губернаторът Спенсър Кокс и кметът на града Ерин Мендънхол участваха в церемония по обявяването на кандидатурата

01 Март 2024
Ютюб
Инфраструктурата в Солт Лейк Сити, като олимпийския парк от 2002 г., се нуждае само от леко обновяване за 2034 г.

Американският щат Юта подаде официална кандидатура за домакинство на зимните олимпийски игри през 2034 г. в Солт Лейк Сити. Според споразумението с МОК това пък означава, че градът ще бъде избран и ще приеме отново зимна олимпиада, след като бе домакин през 2002 г.

Губернаторът Спенсър Кокс и кметът на града Ерин Мендънхол взеха участие в церемония по обявяването на кандидатурата на столицата на щата. А по-късно Кокс написа в "Туитър":

"Официално е - току що подадохме заявката в МОК. Благодаря на всички, които се трудиха неуморно, за да ни доведат до този момент. Юта е щат на спорта и с нетърпение очакваме възможността за върнем олимпийските игри в Щата на пчелните кошери (б.р. - прозвището на Юта)".

While track and field isn't a part of the Winter Olympics program, Salt Lake City cleared another hurdle Thursday in its effort to host the 2034 Games.FULL S...

"Официално се кандидатирахме за игрите през 2034 г. Поздравления на всички, благодаря за подкрепата", заяви пък президентът и главен изпълнителен директор на оргкомитета за Солт Лейк Сити 2034 Фрейзър Бълок.

Издигането на кандидатурата означава, че игрите ще бъдат присъдени на столицата на Юта, защото още през ноември миналата година МОК обяви Солт Лейк Сити за предпочитан домакин. Шефът на комисията по провеждане на зимни игри Карл Щос потвърди, че Изпълкомът е препоръчал на американския град да се оттегли от надпреварата за 2030-а и да кандидатства за 2034-та, когато ще бъде предпочетен.

Формално МОК трябва да обяви решението си за домакинство на зимните игри през 2030 и 2034 г. на своята 142-ра сесия по време на лятната олимпиада в Париж 2024.

Още по темата