Quantcast
Отмениха европейското по колоездене заради ситуацията с Беларус | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Отмениха европейското по колоездене заради ситуацията с Беларус

372

Европейският колоездачен съюз (UEC) отмени първенството на континента по колоездене на писта, което трябваше да се проведе в Минск от 23 до 27 юни.

Причината е напрежението около Беларус след принудителното отклонявне и кацане на самолет на "Райънеър" летящ от Атина за Вилнюс, след което бяха арестувани опозиционният журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. В резултат ЕС наложи санкции срещу Беларус, като една от тях е спирането на всички полети до страната и въобще преминаване на самолети над беларуското въздушно пространство.

"Ситуацията, която следяхме заедно с беларуската федерация по колоездене, премина на друго ниво", заяви президентът на UEC Енрико Дела Каса. По неговите думи, съюзът работи над алтернативни решения, "за да позволи на колоездачите от 50 страни през този сезон все пак да участват на европейски шампионат".

По-рано федерациите на Нидерландия, Германия и Великобритания отказаха да пътувът за европейското на писта в Минск. "В сегашните условия, с оглед доброто на спортистите и персонала, пътуване до Беларус не е оправдано", обобщи генералният директор на нидерландската федерация Торвалд Ваненберг.

Ключови думи:

колоездене, Беларус

Още

Беларус започна задочен процес срещу Светлана Тихановска

17.01.2023

371
Беларус създава своя частна армия за нахлуване в Украйна

11.01.2023

9592
Украинци демонстрират в София срещу екстрадицията на техен съгражданин

28.12.2022

2358