Quantcast

Медия без
политическа реклама

Не има ли, а кой е пилотът в "ЦСКА-София"?

Случилото се в последните дни издава авторитарния стил на Гриша Ганчев въпреки уверенията му, че стои настрани от клуба

БГНЕС
От спонтанните решения пострада дори Пламен Марков (вдясно), който заемаше ръководен пост на "Българска армия" още от 2015 г., когато стана спортен директор на ЦСКА във В група.

И така - поредната турбуленция на стадион "Българска армия" е факт. Любослав Пенев, който дойде в края на март с гръмки думи (и от него, и от клуба) как ще изведе "ЦСКА-София" до титла и успехи в Европа, не успя да разгърне замисленото от него и бе сменен след 4 месеца (без 2 дни) работа. Е, този път се задържа една идея по-дълго от предишния си период в клуба, който бе от 8 февруари до 3 май 2019 г. (или 2 месеца и 25 дни).

И двата пъти проблемите с ръководството бяха причина за раздялата. И двата пъти сред феновете се говореше упорито, че характерът на единия главен акционер Гриша Ганчев не се е сработил с този на Пенев. Макар Ганчев да каза лаконично онзи ден пред репортер на БНТ: "Аз с клуба не се занимавам, колега". Но на какво да вярваме? На тези му думи или на казаното от Пенев на 21 юли (4 дни преди освобождаването му): "Имаме пълната подкрепа от Гриша Ганчев и Дани Ганчев. Срещам се и се чувам всеки ден почти с всички."

Нека да заложим на думите на треньора. Още повече, че последвалите решения - не само уволнението на Пенев, но и освобождаването на изп. директор Пламен Марков, главния мениджър Стойчо Стоилов и дори пресаташето Владислав Василев, са типични действия за размаха, с който обичайно действа Ганчев. Този път с добавка - закриването на три ръководни длъжности в клуба и прехвърлянето на голяма част от управленските функции на неназована германска компания.

Не! Колкото и Гриша Ганчев да уверява, че се е оттеглил от управлението, той продължава да "кара влака". Иначе никой не би посмял през главата му да освободи един от най-верните му през годините служители - Стойчо Стоилов, колкото и последният да е недолюбван от "червената" публика.

Появиха се и съмнения, че в основата на разрива е било освобождаването на Кирил Динчев от екипа на Пенев. Динчев (32 г.) е млад и амбициозен специалист. Също така е и син на шефа на охраната на Ганчев. Дали там е "заровено кучето" в целия скандал - никой няма да се разприказва публично, но съмненията ще си стоят.

Пенев също така имаше един минус още от началото на работата си - липсата на подкрепа от страна на акционер №3 в клуба Христо Стоичков (с 20% от дяловете). Бившият му съотборник никога не показа такава публична подкрепа, каквато например получи светкавично Стойчо Младенов в понеделник след назначаването си. "Добре дошъл у дома, Стойчо! Ти обичаш ЦСКА и ЦСКА те обича! Желая ти много успехи с твоя екип, вие го можете! Винаги ще имаш моята подкрепа!", написа Стоичков.

Що се отнася до решението за Младенов, то също е типично за Ганчев - който или дава път на млади специалисти (Едуард Йорданеску, Нестор Ел Маестро, Милош Крушчич), или на хора, с които да си осигури подкрепата на агитката (Христо Янев, Любослав Пенев). Стойчо Младенов е от втория тип - любимец на феновете. Той побърза да се покаже именно в такава светлина с първото си изказване. С изрази като: "Аз не съм над вас, аз съм един от вас!", "Без вас - 12-ия играч, няма да успеем", "Да бъдем единни като юмрук" и "Когато ЦСКА удари по масата, земята да се люлее", той цели да вдигне духа на публиката и да я обедини.

Явно тъкмо мотиватор е търсило ръководството на клуба (респективно Ганчев) - не че Пенев отстъпваше в това отношение. Той дори имаше на своя страна и плюса, че донесе първия трофей за клуба от 2016 г. насам - Купата на България. Което още повече вдига летвата пред Стойчо Младенов.

Още по темата