Quantcast

Медия без
политическа реклама

Моторните спортове, крикет и скуош получиха шанс да станат олимпийски

Сред другите екзотики за Лос Анджелис `28 са още лакрос и флаг футбол

04 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Момент от мача между Индия (в сини екипи) и Австралия от експерименталния женски турнир по крикет Т20 на Игрите на Британската общност в Бирмингам.

Моторните спортове, крикет и скуош попаднаха сред 9-те вида спорт, които получиха покана от организаторите на олимпийските игри в Лос Анджелис `28 за включване в програмата. Шанс да се завърне бързо получи каратето, което дебютира в Токио 2020, а останалите в шортлиста са бейзбол/софтбол, лакрос, брейк танците, кикбокс и флаг футбол.

Същевременно самбо, летящ диск (фрисби) и текбол бяха отхвърлени като варианти. 

Всички девет спорта във финалния списък получиха право да внесат предложения до края на този месец за това какви дисциплини възнамеряват да включат, както и за програмата на състезанията. Презентациите задължително трябва да се фокусират върху шест критерия, включващи подкрепата на стабилна околната среда, поддържане на почтеност и справедливост в състезанията и интерес към съответния спорт както в страната домакин (САЩ), така и в глобален аспект.

Съответните международни федерации също така получиха указания от МОК и от оргкомитета на Лос Анджелис `28 да дадат приоритет на намаляването на разходите и облекчаване на организацията, а също да насърчат равенството между половете и да гарантират участие на най-добрите си спортисти.

Именно заради основния принцип за съкращаване на разходите, игрите след 6 години имат наложено ограничение от общо 10 500 олимпийски участници. Този принцип е особено труден за отборните спортове, каквито са крикет, флаг футбол (разновидност на американския, при който няма тежки физически сблъсъци) и лакрос (играчите са снабдени със стик с джоб в края, с който поемат, подават и стрелят с малка топка). Затова и се счита, че тези спортове имат малки шансове за включване в игрите.

Досега са потвърдени 28 спорта в програмата на Лос Анджелис `28, като МОК вече обяви, че засега не е сигурно участието на бокс, вдигане на тежести и модерен петобой, които първо трябва да покажат, че са се реорганизирали успешно.

Някои от деветте одобрени спорта имат олимпийска история. Крикетът, например, за последно бе на игрите в Париж през 1900 г. Сега международната федерация предлага съкратения вариант Т20 - в момента женският Т20 крикет се провежда експериментално за първи път на Игрите на британската общност в Бирмингам (Анг).

Моторните спортове също участват в Париж преди 122 г. (от 2- до 7-местни автомобили, плюс ванове, камиони и пожарникарски коли). Една от надпреварите дори е спечелена от индустриалеца Луи Рено - един от основателите на автомобилната компания "Рено", но МОК не счита тези състезания за официални. Сега не е ясно точно какво възнамеряват да предложат от FIA, защото разновидностите там са много - от картинг до мощни автомобили.

Лакросът пък е бил два пъти в програмата - през 1904 и 1908 г., а след това три пъти е бил демонстративен спорт - 1928, 1932 и 1948 г.

Доста по-съвременни са последните участия на карате и бейзбол/софтбол (Токио 2020), които обаче няма да провеждат състезания в Париж 2024. Затова пък брейк танците бяха включени за първи път именно в програмата на игрите след две години.

Флаг футбол, кикбокс и скуош не са имали никакво представяне на олимпийски игри и евентуално биха дебютирали в Лос Анджелис `28.

Финалното решение ще бъде взето след дълга процедура по обсъждане от страна на експерти в оргкомитета на игрите и МОК. След това ще има гласуване на членовете на МОК по време на 140-ата сесия в Мумбай през май или юни 2023 г.

Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. трябва да започнат на 14 юли и да завършат на 30-и, което ще ги направи вторите най-рано проведени през лятото игри след тези в Париж 1924, които са открити на 5 юли.

Още по темата