facebook
twitter

Спорт

МОК премести олимпийския маратон на 800 км от Токио заради жегата

Властите в японската столица останаха изненадани от решението и искат да го обсъдят
26
 ЕПА/БГНЕС
Традиционният токийски маратон се провежда през пролетта (най-често през март) и няма проблеми с жегата, която обхваща японската столица през август.

Маратонът и състезанията по спортно ходене на олимпийските игри през 2020 г. бяха преместени от Токио в Сапоро. МОК реши, че е по-добре да премести стартовете с 800 км на север заради очакваните високи температури в столицата. Дългосрочните прогнози са температурата в Сапоро да е с 5-6 градуса по-ниска от тази в Токио по време на игрите (24 юли - 9 август). Притесненията за жегата в столицата се появиха в последните месеци, след като повече от 50 души починаха през юли заради температура над 40 градуса.

"Здравето на спортистите винаги е било в основата на нашите притеснения. Вече бяха взети редица мерки. Новите предложения да бъдат преместени състезанията показват колко сериозно се отнасяме към притесненията", заяви президентът на МОК Томас Бах. 

Преместването на маратона и спортното ходене бе едно от предложенията за справяне с жегата. МОК реши също така състезания над 5000 м надморска височина да се провеждат само вечер, всички мачове по ръгби-7 да завършват преди 12:00 ч., а състезания в планинското колоездене да бъдат отложени за след 15:00 ч. От МОК искат да избегнат повторение на скандала от световното първенство по лека атлетика в Доха (Кат), където почти половината от състезателките в женския маратон и почти 20% от тези в мъжкия маратона не успяха да завършат заради жегата и високата влажност на въздуха. 

"Олимпийските игри са платформа, където спортистите да направят представянето на живота си и тези мерки осигуряват най-добрите условия да дадат най-доброто", допълни Бах. 

Губернаторът на Токио Юрико Коике обаче се изненада от решението. "МОК внезапно съобщи предложението да преразгледа плановете за маратона и спортното ходене. Да поемат по този път повдига няколко въпроса. Разбира се, че здравето на спортистите е изключително важно. И местната власт в Токио, заедно с организационния комитет, вече предприе редица стъпки и мерки за борба с жегата. Маршрутите на маратона и спортното ходене бяха определени от града домакин, организационния комитет, МОК и международната федерация. Заради това сме много изненадани от тази внезапна смяна на посоката", заяви г-жа Коике.

Тошиаки Ендо, специален представител на президента на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори, пък заяви, че домакините искат да обсъдят "предложението", въпреки че от МОК вече го обявиха като решение.

Все още няма коментари

Още

CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1647 5
БОК получава $50 000 "извънредна помощ"

24.09.2020

173
Нека игрите започнат с... гаф

29.08.2020

420

Влез или се регистрирай за да коментираш