facebook
twitter

Спорт

МОК отне олимпийския бокс от AIBA

Шефът на световната гимнастика ще организира турнира на игрите в Токио 2020
151
 AIBA
Гафур Рахимов бе избран на конгреса в Москва на 3 ноември независимо от предупреждението на МОК, че това може да доведе до наказание за AIBA

Международната асоциация за аматьорски бокс (AIBA) бе наказана от Изпълнителното бюро на МОК и няма да организира олимпийския боксов турнир на игрите в Токио 2020. МОК състави специална работна група, която да наблюдава провеждането на състезанията в японската столица догодина, както и да предложи система за провеждане на квалификациите за олимпиадата. Начело на групата е президентът на международната гимнастическа федерация Моринаре Уатанабе (Яп).

Квалификациите трябва да се проведат между януари и май догодина. Тепърва трябва да бъде потвърдено кои категории при мъжете и жените ще бъдат в олимпийската програма, което засега държи в неизвестност националните боксови федерации. МОК обаче постави краен срок - края на юни, за приемане на категориите и броя на квотите за всяка от тях.

Президентът на МОК Томас Бах заяви на заседанието в Лозана, че Изпълнителното бюро "нямаше как да отиде по-далеч в санкциите си срещу AIBA", след като се е запознало с доклада на разследващата комисия начело с члена на МОК и шеф на международната централа по борба Ненад Лалович (Сър). Бах добави, че професионалните боксови организации може да са сред тези, към които ще се допита работната група за организацията на олимпийския турнир. 

"Днес е добър ден за боксьорите, защото сега те са сигурни, че ще има олимпийски турнир в Токио и квалификации за него - заяви Бах. - Всички наши партньори в това ще направят всичко, за да осигурят спокойна и честна надпревара."

Решението на Изпълнителното бюро, дошло след запознаване с 30-страничния доклад на разследващата комисия, е обект на финално одобрение на сесията на МОК (24-26 юни), но това ще е формалност. Разследването, продължило 6 месеца, бе започнато след неколкократно изразена от МОК загриженост за управлението, финансите и съдийския апарат в AIBA.

Изпълнителното бюро твърди, че настоящата ситуация в AIBA "е такава, че нейните практики и дейности продължават да не отговарят напълно на изискванията на Олимпийската харта и Етичния кодекс на МОК". А това "представлява сериозен правен, финансов и репутационен риск за МОК и олимпийското движение".

Томас Бах заяви още, че заключенията на разследващата комисия са били "много сериозни", и подчерта, че "ключов фактор за решението е, невъзможността на AIBA да работи с компании или длъжностни лица в САЩ поради статута на Гафур Рахимов пред властите в САЩ".

Когато през ноември 2017 г. президентът на AIBA - тайванецът У Чин-куо (той бе начело от 2006 г.), подаде оставка, мястото му временно бе заето от вицепрезидента Франко Фалчинели. След това на извънреден конгрес през януари 2018-а за и.д. президент бе избран узбекистанецът Гафур Рахимов, който 10 месеца по-късно бе избран за пълноправен шеф на AIBA въпреки предупрежденията на МОК, че това ще доведе до проблеми за асоциацията. А проблемите са, че Рахимов бе определен като "един от водещите узбекистански престъпници" в доклад на финансовото министерство на САЩ.

Рахимов отрече обвиненията, но все пак отстъпи временно поста през март 2019 г. на и.д. Мохамвед Мустасан (Мароко), който пък обяви готовност AIBA да съди МОК в швейцарски съд, ако получи наказание. Но и това не спаси организацията от санкция.

Томас Бах заяви, че вече са необходими "фундаментални промени", ако AIBA иска да си върне олимпийските права. Всъщност асоциацията е свободна да организира боксови състезания като континентални и световни първенства, които не са под егидата на МОК. 

А в кратко изявление организацията обяви: "AIBA взе под внимание съобщението на МОК. И в момента преглежда доклада от МОК без дотогава да прави каквито и да е коментари. Но AIBA очаква с нетърпение да работи и в бъдеще с МОК".

Все още няма коментари

Още

Пет пречки пред зрелището Джошуа - Фюри

02.07.2020

Би Би Си

168
Половината спортисти по света нямат мотивация да тренират

28.06.2020

476 3
Токио орязва силно бюджета за олимпиадата

21.06.2020

82

Влез или се регистрирай за да коментираш