facebook
twitter

Спорт

МОК одобри идеята за олимпийски брейк танци

56
 МОК
Руският тийнейджър Сергей Чернишев-Бъмбълби (на снимката) и японската девойка Раму Кавай-Рам станаха първите в историята олимпийски шампиони по брейк танци, печелейки златните медали при момчетата и при момичетата на младежките игри в Буенос Айрес `18.

Брейк танци, скейтборд, сърф и катерене ще бъдат включени като допълнителни дисциплини в програмата на олимпийските игри в Париж `24. Изпълнителният комитет на МОК одобри предложението на оргкомитета и препоръча 4-те спорта да бъдат приети от членовете на олимпийското движение. Формалният вот ще е на 134-тата сесия в Лозана (Швейц) на 24 юни.

"Тези спортове ще допринесат за половия баланс, младежкия дух и градската насоченост на олимпийските игри. Те предлагат допълнителна възможност за връзка с младото поколение", коментира президентът на МОК Томас Бах. Конкретно за брейка германецът заяви: "Това е много оригинален начин за изразяване. С всяко изпълнение човек може да усети индивидуалността на спортиста. Това не е просто физическо упражнение, това е изразяване на личността."

Скейтбордът, катеренето и сърфът ще дебютират още в Токио `20, където също са включени като допълнителни дисциплини заедно с бейзбола и каратето, които сега не събраха достатъчно подкрепа. Брейкът бе част от програмата на младежките игри в Буенос Айрес `18, където състезанията се проведоха във формат "батъл", какъвто най-вероятно ще бъде използван и в Париж `24.

Основна тема по време на тридневното заседание на изпълкома на МОК в Лозана беше и бъдещето на бокса. Президентът Бах обяви, че "ще бъде направено всичко възможно боксът да остане в програмата за Токио `20" въпреки разследването срещу международната федерация за аматьори (AIBA). Окончателно решение обаче няма да има поне още два месеца.

"Изпълкомът очаква до 22 май пълния отчет на комисията по случая на AIBA, оглавявана от Ненад Лалович - обясни говорителят на МОК Кристиан Клауе. - Междинният доклад на Лалович бе представен, но няма да коментираме нито него, нито напредъка на AIBA. Всичко зависи от финалния отчет - когато той бъде представен, тогава ще направим официално изявление."

Ключови думи:

МОК, Париж `24, бокс
Все още няма коментари

Още

"Роял Албърт Хол" стана вариант за Джошуа - Пулев

28.05.2020

Обновена

217 1
Кличко помага на Холифийлд за завръщането

23.05.2020

348
Пулев: Джошуа опитва да отложи мача с мен от страх

20.05.2020

209

Влез или се регистрирай за да коментираш

×