facebook
twitter

Спорт

МОК и Япония вироглаво настояват олимпиадата да върви по план

Почти половината от квотите не са заети и не се знае как ще бъдат разпределени
156
 ЕПА/БГНЕС
Квартирата на МОК в Лозана е празна, защото всички служители са пуснати по домовете си, но МОК настоява игрите да се проведат по план.

МОК остана единствената международна спортна организация, която настоява да проведе своето събитие по план независимо от пандемията от коронавирус. Това стана ясно във вторник след видеоконференция на Борда на олимпийския комитет и международните спортни федерации, която трябваше да оцени рисковете за летните игри в Токио 2020.

След нея бе пуснато предълго комюнике, в което се изтъква, че "няма необходимост от каквито и да е драстични мерки на този етап". Нещо повече - МОК отхвърля като "контрапродуктивни спекулациите, че олимпийските игри може да бъдат отложени или дори анулирани, като повтаря своята решимост те да бъдат проведени по план".

И това изявление идва на фона на пандемията от COVID-19, която прекъсна целия световен спорт и предизвика хаос с квалификационния процес за олимпийските игри дотолкова, че въобще не е ясно дали той ще бъде завършен навреме. Но и това не тревожи към момента МОК и японските официални власти.

Олимпийският комитет все пак признава, че спортистите "ще срещнат големи предизвикателства" в техния стремеж да се класират за Токио 2020.

Само дето не става въпрос за 50-100 състезатели. Към момента едва 57% от предвидените 11 000 квоти за спортисти са попълнени, но МОК настоява, че ще работи "съвместно с международните федерации, за да подготви всички необходими и практически адаптации за техните квалификационни системи", засягащи попълването на останалите 43% олимпийски места.

В писмо, разпратено до федерациите, спортният директор на МОК Кит Макконъл пише, че бордът "ще преразгледа всички промени, които имат влияние върху принципите на цялостния квалификационен процес".

В момента МОК обсъжда промяна на критериите и разпределяне на квотите за Токио 2020 въз основа на "исторически резултати и ранглисти" за спортове, "чиито квалификационни турнири и състезания са прекратени или отложени". Освен това комитетът добавя, че може да стигне до вариант да се използват и само резултатите от проведените до момента квалификации. Като друга мярка МОК позволи на федерациите все пак да удължат своите квалификационни периоди и да премахнат вече установени критерии като определен брой турнири или точки за олимпийски ранглисти.

Подобни мерки обаче биха предизвикали световна вълна от гняв, която ще се стовари върху олимпийския комитет и може дори да доведе до бойкот на игрите, ако те все пак се състоят.

Ситуацията в момента е такава, че десетки турнири, които трябваше да определят участници за Токио 2020, са отложени заради пандемията. А МОК твърди, че промените в квалификационните системи ще бъдат публикувани в началото на април, като добавя: 

"Ние оставаме напълно ангажирани с олимпийските игри в Токио. При оставащи над четири месеца няма необходимост от драстични решения. МОК окуражава всички спортисти да продължат да се подготвят за игрите по най-добрия възможен начин и имаме увереност, че множеството мерки, взети от властите по света, ще помогнат за разрешаване на ситуацията с вируса COVID-19."

На същото мнение е и японското правителство. След изявление миналата седмица на премиера Шиндзо Абе, че игрите трябва да се проведат, във вторник и олимпийската министърка на страната - Сейко Хашимото, потвърди тази решимост.

"Целта ни е да проведем пълноценни игри. Ние ще направим всичко по силите си, за да ги проведем по план и да убедим МОК, че имаме тази възможност", каза бившата шампионка по кънки бягане.

Не всички обаче са съгласни олимпийският комитет да е единствената спортна организация, съпротивляваща се на световната блокада. Канадката Хейли Уикенхейсър, която от 2014 г. е член на МОК в комисията на спортистите, се възпротиви най-остро.

"Кризата е по-голяма и от олимпийските игри. Ние не знаем какво ще стане в следващите 24 часа, какво остава за след три месеца - заяви 4-кратната олимпийска шампионка по хокей на лед. - Като спортист мога да си представя и съм съпричастна с тревогата и притесненията на спортистите. В момента те не могат да тренират, не могат да пътуват по план, спонсорите и маркетинговите компании не могат да помагат в същата степен. Смятам, че настояването на МОК да продължи напред при тази ситуация е безчувствено и нехуманно."

Надигат се и други гласове. Президентът на олимпийския комитет на Испания Алехандро Бланко обяви, че предпочита игрите да бъдат отложени, за да се даде възможност на спортистите да се подготвят пълноценно.

"Всекидневните новини са неприятни за държавите по света, но за нас най-важното е, че сега нашите спортисти не могат да тренират. Така че, ако има игри по план, те ще са в неравностойно положение спрямо други спортисти", добави Бланко.

И това негово мнение казва основното от гледна точка на олимпийците. Защото квалификациите по повечето спортове трябваше да приключат по план до средата на май. След което класиралите се за Токио 2020 да продължат целенасочена подготовка към пик на спортната форма за периода 24 юли - 9 август.

Сега спортистите, първо, не знаят дали ще се проведат оставащите им квалификации, а мнозина от тях разчитат именно на последните състезания, за да си вземат квотите - "българска справка": нашите боксьори, борци, щангисти, джудисти, каратисти, лекоатлети, които разчитаха на пролетния период за покриване на нормативи и печелене на квоти за Токио 2020

Второ - ако се премине на варианта да се използват настоящите ранглисти и резултатите от квалификации до момента, това би класирало на игрите неочаквани участници и би извадило от тях много от фаворитите.

Последният аспект остава казаното от испанския олимпийски шеф: никой няма възможност да тренира нормално, за да отиде подготвен в Токио, ако олимпиадата там остане на предварително определените дати.

Затова най-вероятното решение въпреки упорството на МОК в момента е игрите в Токио 2020 да бъдат отложени за края на годината. Това, по всичко личи, ще бъде официализирано в началото на април, а дотогава ще се изпишат тонове мастило с изказвания "за" и "против" действията на международния олимпийски комитет в условията на вирусна пандемия.

Все още няма коментари

Още

Отлагането на Токио 2020 ще коства на МОК поне $800 млн.

15.05.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

91 1
МОК дава само 4.1% от парите си на спортисти. Трябва повече!

02.05.2020

75
Олимпиада в Токио няма да има, ако пандемията не отмине скоро

28.04.2020

533 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×