Медия без
политическа реклама

Министър: Руските спортисти също подлежат на мобилизация

Те заявиха подкрепа за президента Путин и трябва да покажат, че са патриоти, обяви Олег Матицин

29 Септ. 2022
Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента, заяви Матицин (вляво).
championat
Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента, заяви Матицин (вляво).

Определени категории руски спортисти може и да получат защита от военна мобилизация, но спортната общност като цяло няма да има специални привилегии. Това обяви министърът на спорта Олег Матицин на форума "Русия - спортна държава".

Изявлението му идва на фона на съобщенията от редица федерации, че техни състезатели са били повикани в армията за войната в Украйна. Вчера, например, стана известно за двама фигуристи - Дмитрий Алиев (златен и сребърен медалист от европейски първенства по фигурно пързаляне) и Макар Игнатов (двукратен носител на купата на Русия), които са получили призовки за запасняци.

"Спортът не може да бъде отделен в една общност, в която хората ползват изключителни привилегии. Нашите спортисти, както и аз, трябва да покажем, че сме патриоти. Те заявиха подкрепата си за президента (Владимир Путин) още в началото на специалната военна операция и изразиха единодушно мнение, че хората в спорта са едно цяло. Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента", заяви Матицин.

Той все пак остави вратичка, че най-изявените руски спортисти няма да бъдат мобилизирани. Но въобще не е ясно дали Русия ще има право да участва на международни форуми в близко бъдеще. Заради войната, която Путин започна в Украйна на 24 февруари, повечето международни спортни федерации отстраниха руснаците (и беларусите) от състезания, а някои им разрешават все пак да участват под неутрален флаг.

Пък и Матицин не дава категоричен отговор относно евентуална мобилизация на топ спортистите:

"В момента не мога да дам еднозначен отговор за въпроса с мобилизацията. Разбирам, че спортистите и треньорите, които се подготвят за участие на олимпийски игри, са нашият златен фонд. Може би ще има определени протекции за някои категории спортисти, но това трябва да бъде обсъдено с правителството. Надявам се руският спорт да продължи да се развива и в тази ситуация."

Още по темата