Медия без
политическа реклама

Крепост стадион е атракция в Грузия

12 Окт. 2020

Футболен стадион в крепост привлича погледите на туристите в Кварели, столицата на виното в Грузия.

Крепостта всъщност е точно до винзавода, затова и пътят на посетителите, дошли за винени турове, минава покрай зеленото игрище. Но и да не беше така, Кварели е малко градче в Алазанаската долина, само с 9000 жители, и туристите пак щяха да видят странния стадион. Главната атракция на града, разбира се, е изкопаният в гранитна скала 8-километров тунел, в който при температура 12-14 градуса се съхранява виното, произведено от винзавода "Хареба" (сред най-популярните марки е "Киндзмараули").

Крепостта "Кварели" е построена през XVI-XVII век. Има триметрови стени от сив камък. На ъглите са издигнати кръгли кули, а в центъра на западната и северната стена има големи порти. Тук се е криело населението на Кахетското царство от набезите на дагестанските феодали. Крепостта бе обявена преди няколко години за културно наследство и се поддържа в изряден вид от общинската администрация.

Няма официални сведения кога в нея се е появила втората атракция на Кварели - футболното игрище, но се знае, че там се е играел футбол още през 70-те години на ХХ век. Крепостта е отворена за посетители безплатно, затова там често ходят любители за мачлета. Разбира се, теренът се ползва и от местния футболен клуб "Дуруджи".

Отборът помни добри времена, защото два сезона игра в Националната лига. Това бе в средата на 90-те години, когато тимът придобива професионален статут, след като от аматьорските дивизии се изкачва във Втора. А през сезон 1993/1994 я печели, за да играе в Националната лига. През първия сезон успява да остане в елита, но през следващия завършва последен със само 4 т. (при това 3 от тях са за служебна победа) и допуснати 127 гола в 30 мача (две загуби с по 0:11). 

През 2000 г. "Дуруджи" изпада и от II лига и до 2016-а играе в III ешелон. Тогава се разпада заради финансови проблеми и в момента има само детска школа и мечти да се върне в професионалния футбол.

 

Ключови думи:

Кварели, Грузия, футбол

Още по темата