Quantcast
Канадска боксьорка се класира за Токио 2020 заради бременност | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Канадска боксьорка се класира за Токио 2020 заради бременност

Казусът на Менди Бужо може да се използва в бъдеще от спортистки при възникване на спорове
567
 Туитър
Менди Бужо започва да тренира за олимпийските игри още преди произнасянето на CAS.

Мечтата на канадската боксьорка Мeнди Бужо да играе на олимпийските игри остана жива, след като нейната жалба бе уважена от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. 33-годишната двукратна шампионка на Панамериканските игри (2011, 2015) бе задраскана от списъка на кат. до 51 кг, защото пропусна квалификационните турнири. 

Тя трябваше да участва на основната квалификация в Буенос Айрес (10-16 май 2021 г.), но тя бе отменена заради продължаващата пандемия на коронавирус. Затова работната група на МОК, която администрира боксовия турнир в Токио след наказанието от МОК на международната федерация AIBA, взе решение участничките в кат. 51 кг от зона "Америка" да бъдат определени въз основа на ранглистата. 

Което доведе до отпадане на Бужо от списъка за Токио 2020. Тя обжалва това решение с твърдението, че ранглистата е базирана на

 

състезания, на които тя не можела да участва заради бременността

 

и последвалото ѝ майчинство. И добавя, че преди да забременее, е била №2 в световната класация на кат. 51 кг. Тези нейни аргументи не бяха зачетени от работната група на МОК.

Тогава Бужо обжалва това решение в CAS, който се изказа в нейна полза.

"Горда съм да заявя, че моята юридическа битка е спечелена - написа 11-кратната шампионка на Канада в Туитър. - Съдът постанови, че решението на работната група на МОК за бокса трябва да вземе под внимание бременността и майчинството по време на квалификационния период. Олимпийската ми мечта е жива. Имам невероятен екип от юристи начело със Силви Родриг. Оставихме душите си на този ринг. Това бе една от най-големите битки в кариeрата ми, но също така има огромно значение. Борих се за правото да постигна мечтата, за която работих толкова много. Горда съм, че установихме прецедент в защитата на човешките права на жените спортисти - сега и за бъдещите генерации".

Адвокатката Силви Родриг каза пред телевизия CBC, че сега боксьорката ще бъде включена в олимпийския отбор на Канада. Тя допълни, че Бужо е планирала своята бременност за 2021 г., преди да възникне пандемичната обстановка, довела до отлагане на игрите с една година, както и на всички квалификационни турнири.

 

Това ще бъде второ олимпийско участие на Бужо

 

след това в Рио `16, където тя отпадна в подножието на медалите - на 1/4-финал срещу китайката Рен Цанцан. Тогава канадката бе в болница целия предишен ден заради гастроентерит и се качи на ринга пределно изтощена. 

Всъщност сега имаше и едно облекчаващо обстоятелство за решението на CAS: заради отказването на КНДР от игрите в Токио вече класиралата се за турнира в кат. 51 кг Панг Чол-ми просто бе заменена с Менди Бужо и така безболезнено бе оформена пълната група от 26 боксьорки в тази категория.

Федерацията по бокс на Канада и националният олимпийски комитет (COC) приветстваха решението на CAS като историческо.

"Справедливо решение не само за Менди, но и за всички спортистки, които ще се възползват от него оттук нататък", каза изп. директор на федерацията Рой Халпин, а в изявление на COC се казва: "Разбираме, че квалификационните системи са много сложни и някои решения водят до нежелани последствия. Приветстваме решението да бъде уважена тази жалба, като се признаят последствията и необходимостта от корекция, когато има дискриминация".

Като част от битката на Бужо дойде и решението на оргкомитета на Токио 2020 да разреши на

 

кърмещи майки да водят на игрите и бебетата си

 

То пък бе взето след писмен апел на канадската баскетболистка Ким Гаучър. 

37-годишният гард на националния отбор обяви, че е била поставена пред избор - да пропусне олимпиадата или да прекара 28 дни без своята тримесечна дъщеричка. Семействата на олимпийските състезатели нямат право да влизат в Япония заради взетото от правителството решение да се забрани присъствие на чуждестранни зрители заради COVID-19.

По случая отношение взе самият МОК, който излезе с изявление: "Напълно приветстваме факта, че много майки ще могат да продължат да се състезават на най-високо ниво, включително и на олимпийските игри. Много се радваме да разберем, че оргкомитетът на Токио 2020 е намерил специално решение за влизане в Япония на майки, които кърмят децата си."

Още

Боксът има нов крал: Усик детронира Джошуа в задния му двор

26.09.2021

Обновена

6834
Преди боя с Усик Джошуа продължава да мисли за Фюри

23.09.2021

404
Трюдо печели трети мандат на предсрочните избори в Канада

21.09.2021

565