Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия е най-тежкият възможен съперник за Купа "Дейвис"

Станаха ясни всички 12 потенциални противника на българските тенисисти в Световна група I

07 Февр. 2023
БФТенис
Българският национален отбор по тенис извоюва историческа промоция в Световна група I за Купа "Дейвис" с успех над Нова Зеландия като гост в Крайстчърч.

България ще бъде във втора урна при тегленето на жребия за Световна група I на турнира за Купа "Дейвис" - световното първенство по тенис за мъжки отбори. След като спечели плейофа за влизане във второто ниво на вековната надпревара с 3-1 като гост срещу Нова Зеландия, тимът ни направи скок от 15 места в ранглистата и се изкачи до №41.

Така страната ни попадна сред 12-те непоставени заедно с Босна и Херцеговина (№29), Португалия (№30), Израел (№31), Узбекистан (№33), Перу (№34), Турция (№35), Украйна (№36), Тайван (№37), Дания (№38), Литва (№39) и Гърция (№42).

Най-тежкият възможен съперник е отборът на Германия (№5 в света), който оглавява първа урна. Останалите евентуални противници сред поставените са: Казахстан (№14), Белгия (№16), Аржентина (№18), Колумбия (№19), Унгария (№22), Япония (№23), Австрия (№24), Словакия (№25), Норвегия (№26), Румъния (№27) и Бразилия (№28).

Българският национален отбор по тенис извоюва място сред най-добрите 40 в света при мъжете. Съставът на капитана Валентин Димов спечели плейофа срещу Нова Зеландия с 3-1 като гост в Крайстчърч и се изкачи в Световна група I за Купа "Дейвис". Влизането във второто ниво на

В историята на турнира нашите тенисисти имат изиграни мачове срещу половината от потенциалните опоненти. Най-скоро националите ни се изправиха срещу унгарците - през 2015 г. в плейоф за изкачване в Група I на зона "Европа-Африка", загубен с 2-3 в София.

Общият баланс на българския отбор срещу "маджарите" е една победа и четири поражения. Ако отново се паднем срещу тях, шестият двубой между двете страни ще бъде на унгарска земя.

Както повелява традицията на редуващи се домакинства за Купа "Дейвис", тимът на България ще бъде гост, ако изтегли за противник също Германия (0-1 в исторически план, последна среща през 1968 г.), Австрия (0-1, 1976) или Румъния (0-1, 1988). У нас ще се проведат евентуални мачове срещу Белгия (1-3, 1985) или Норвегия (0-1, 1991).

При всеки друг от останалите шест възможни противника домакинството ще бъде определено с жребий поради липса на предишни срещи. Самата церемония по разпределяне на двойките трябва да се проведе до края на настоящата седмица в централата на международната федерация (ITF) в Лондон, но все още няма официално обявена дата.

Мачовете в Световна група I през 2023 г. са насрочени за периода 15-17 септември. Победителите от 12-те двубоя ще се класират за квалификациите за влизане във Финалите на Купа "Дейвис" през февруари 2024 г. По същото време загубилите ще играят плейофи за място във втория ешелон догодина.

Българският национален отбор по тенис е насторен позитивно преди историческия плейоф в турнира за Купа "Дейвис". Въпреки това треньорът и играчите са наясно, че евентуално подценяване на съперника би било пагубно за развоя на мача. Следващия уикенд (4-5 февруари) нашите

Ключови думи:

тенис, Купа Дейвис

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?