facebook
twitter

Спорт

КОМЕНТАР

Федерацията по щанги сее заблуди за допинга

За провала на БФВТ се полага отнемане на лиценза, но пешкира ще опере 18-годишно момиче
532
БФВТ
Борислав Гидиков, Неделчо Колев и Иван Иванов - нова порция добро настроение в тренировъчната зала...

Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) направи опит да се измъкне суха от поредния допинг скандал с неин състезател, наказвайки до живот Даяна Димитрова. 18-годишната спортистка от Добрич стана европейска шампионка за девойки през октомври в Полша, но след това бе дисквалифицирана заради положителна проба за фуросемид.

Тийнейджърката даде положителна проба за същия диуретик и преди световното първенство за кадети миналата пролет в Банкок и тогава правата й бяха спрени за 6 месеца. Оставяме настрани факта, че за второ допинг провинение дори и световната централа IWF вече не наказва до живот, а до 8 години. И се вглеждаме в

 

онова, което федерацията опитва да прикрие

 

зад пушилката от това тежко наказание на Димитрова.

Първо - БФВТ определи случая като "лична грешка на състезателката". Тя се била подготвяла в Добрич, а не с останалите национали, като дошла едва ли не направо на летището. Само че именно федерацията и най-вече старши треньорът на националните отбори Иван Иванов трябва да знаят моментното състояние на всеки, когото са определили да представя България на някакво първенство. И да изискват поне той да идва със сертификат за преминат предварителен допинг тест. Това очевидно не е било направено. А наказанието, наложено на Иванов от БФВТ в тази връзка, е смешно и нелепо, колкото да има нещо като санкция за пред хората: направена му е "строга забележка за подбора на състезатели".

Второ - Димитрова се е подготвяла в Добрич при личния си треньор Божидар Божилов. Във федерацията отлично са знаели това, признават го и в официалното си съобщение: "От БФВТ не приеха версията на треньора Божидар Божилов, че Димитрова е приела диуретика за сваляне на килограми преди първенство". И в

 

това всъщност е най-голямата вина на федерацията

 

в лицето на президента Неделчо Колев, генералния секретар Борислав Гидиков и старши треньора Иван Иванов. Защото Божилов бе дисквалифициран за 4 г. през ноември 2017-а заради двама негови възпитаници с положителни проби - Даяна Димитрова и Димитър Симеонов.

Е, как тогава БФВТ оставя Даяна да се подготвя за европейското при треньор, който няма право да упражнява професията си, и то заради допинг? Да не говорим, че независимо от миналите прегрешени и на щангистката, и на Божилов от федерацията не си правят труд дори да проверят дали Димитрова е "чиста".

 

Тези хора са или аматьори, или са го ударили съвсем през просото!

 

И сега с алабалистики и прехвърляне на вината изцяло върху 18-годишната щангистка се опитват да се измъкнат сухи след поредното леке, което лепват на българския спорт.

Да припомним - от близо два месеца действа нов Закон за физическото възпитание и спорта, според чийто чл. 24 лицензът на федерацията трябва да бъде отнет за системни допинг нарушения. Такива в БФВТ наспорил Бог. Само тези около Даяна Димитрова и треньора й, развили се в рамките на месеци, са достатъчни. Да не говорим за 15-те положителни допинг проби на български щангисти от 2012 г. насам - все при това ръководство на БФВТ.

Странно е само защо този, който толкова се бори за приемането на новия закон и който е призван и длъжен да го прилага - министър Красен Кралев, не предприема нищо...

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наш щангист стана световен шампион в Лас Вегас

13.03.2019

165 1
Кралев видя в шорттрека трамплин към младежка олимпиада в София

11.03.2019

26
България догонва WADA с изцяло нова антидопингова наредба

08.03.2019

ЯВОР ЕВТИМОВ

60

Коментари

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

абе викнете оная дето я изгониха  от олимпиадата  да ви светне- кое как...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×