Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европейският клубен футбол вече струва над 28 млрд. евро

Английската Висша лига остава лидер на пазара, а германското първенство изпревари испанското

29 Юни 2019Би Би Си
ЕПА/БГНЕС
Английските топ клубове като "Ливърпул" и "Тотнъм" печелят най-добре.

Стойността на европейския футбол се покачва все повече с всеки изминал сезон. Петте големи първенства в Европа - на Англия, Германия, Испания, Италия и Франция - са генерирали приходи от 15,6 милиарда евро за сезон 2017/18, с 6% повече в сравнение с предишния, показва ново проучване на "Делойт".

Според анализа европейският футболен пазар вече се оценява на 28,4 милиарда евро. Английската Висша лига очаквано е лидер с приходи от 5,44 милиарда евро, след като сезон 2017/18 бе първият, в който 5 британски отбора участваха в Шампионската лига. Основната част от приходите - 3,21 млрд. евро - идват от телевизионните права, 1,473 млрд. са от спонсорски договори, а 757 млн. са от продажба на билети за мачовете и артикули. 

Германската Бундеслига се изкачва на второ място по приходи с 3,168 млрд. евро. Голямата разлика идва от телевизионните права, като клубовете в Германия получават общо 1,248 евро милиарда за излъчването на мачовете. Испанската Ла Лига е на трето място с 3,073 млрд. В Испания телевизиите дават повече - 1,609 млрд., но пък клубовете изкарват по-малко пари от спонсорски договори и от продажба на билети и артикули в сравнение с Германия.

Италианската Серия А заема четвърта позиция, обаче изостава значително дори от третото място. Общите приходи на италианските клубове са 2,217 млрд. евро. Френската Лига 1 очаквано е на пето място с 1,692 млрд. На шесто място по приходи е руското първенство, където клубовете са изкарали общо 813 млн. евро. Челната десетка се допълва от Турция със 731 млн., Холандия с 495 млн., Португалия с 431 млн. и Шотландия с 233 млн. 

Разликата става дори по-голяма, когато се погледнат приходите средно на клуб. В Английската Висша лига средната печалба на отбор е 272 млн. В Германия тази сума е 176 млн., в Испания - 154 млн., в Италия - 111 млн., а във Франция - едва 85 млн. Англия не е на първо място само по един показател - посещаемостта на мачовете. Тук Германия продължава да е лидер със средно 43 879 зрители на двубой.

Според "Делойт" през сезон 2017/18 европейският клубен футбол е бил в "най-силната си финансова позиция в историята".

"Това отразява стремежа сред водещите клубове да генерират още по-големи приходи, за да имат средства за успехи на терена, както и постоянните усилия на УЕФА да подобри рентабилността и устойчивостта на клубовете чрез финансовия феърплей", заяви Дан Джоунс, шеф на отдела по спортен бизнес към "Делойт".

Само заради това, че и петте английски клуба стигнаха поне до осминафинал в Шампионската лига през въпросния сезон, УЕФА е платила със 71 млн. паунда повече. Приходите от продажба на билети и артикули, както и от спонсорски договори също нарастват, съответно с 8% и 12%. Заради увеличението на заплатите на футболистите пък печалбите са паднали с 16%.

"Разходите по заплатите са показател за състезателната природа в първенството, в което топ клубовете се борят за финансово изгодните места, даващи право на участие в турнирите на УЕФА, а клубовете в долната половина на таблицата се борят да останат в самата Висша лига. Клубовете вече продадоха телевизионните права за Висшата лига, както и за участието си в европейските турнири за периода от сезон 2019/20 до 2021/22, а това ще доведе до покачване с 8% на приходите. Отделно се очаква да има допълнително покачване на приходите от тв права. Скокът обаче не е толкова голям в сравнение с предишните два цикъла, а клубовете ще се опитат да покачат приходите си от други комерсиални договори", допълни Джоунс.

Според него Висшата лига ще запази първото място по финансови показатели, но другите първенства ще продължат да увеличават приходите си в следващите години. И докато в английския елит приходите растат, не такова е положението във второто ниво в Англия - Чемпиъншип. Там заплатите на играчите надвишават приходите - 795 млн. паунда за заплати срещу 749 млн. като доходи, които все пак са с 4% повече в сравнение с предишния сезон. Според анализа това показва, че клубовете са готови да поемат финансов риск, за да стигнат до Висшата лига. Въпреки че дават повече пари за заплати, отколкото изкарват, клубовете от Чемпиъншип са намалили почти наполовина дълговете си през сезон 2017/18. 

Проучването показва, че 92-те клуба от първите 4 дивизии в Англия са платили данъци в размери на 2,1 млрд. паунда, с 200 млн. повече в сравнение със сезон 2016/17. Покачване на приходите има и в Шотландия. През сезон 2017/18 клубовете там имат общо 206 млн. паунда, с 19% повече в сравнение с предишния сезон. Покачването също се дължи на нова сделка за телевизионни права.

Още по темата