Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екипи станаха повод за полемики преди Мондиал 2022

16 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС
Зеленият цвят на десния ръкав на екипите на Португалия не е одобрен от ФИФА.

Изненадващи проблеми с екипировката се появиха пред три отбора участници на световното първенство по футбол в Катар (20 ноември - 18 декември).

Един от кандидатите да стигне по-напред в турнира - Португалия, получи нареждане от ФИФА да промени дизайна на фланелките си. Причината е, че при 0:1 от Испания в Лигата на нациите в Брага домакините бяха с екипи, на които цветовете на португалското знаме (червено и зелено) са разделени по диагонал. Проблемът е, че част от зеления цвят е на десния ръкав. ФИФА обаче държи и двата ръкава да са с еднакъв цвят. Правилата на УЕФА са идентични. Което съвсем тушира първоначалната идея десният ръкав да е зелен, а левият - червен.

Това принуди компанията "Найки" да преработи фланелките и те временно бяха спрени от продажба за феновете на португалския футбол.

В същото време в "Найки" бяха изненадани от друга ситуация - недоволството на тима на Канада, който за пръв път от 36 г. ще участва на световно първенство. "Кленовите листа" са единственият отбор, който няма да има специално разработен екип за Мондиал 2022.

От "Найки" се оправдаха, че канадската федерация е прибягнала до друг график за разработка на екипите. По-мнителните обаче подозират, че от "Найки" са си намерили оправдание, тъй като не са очаквали Канада да се класира. И са счели за нерентабилно да се разработва предварително нов екип (подобен процес при другите финалисти е траял от половин до над една година). Като следствие на това един от изявените канадски футболисти - Джонатан Дейвид ("Лил"), реши да протестира по свой начин и скри с ръка логото на "Найки", след като отбеляза втория гол за победата с 2:0 над домакина на Мондиала - Катар.

Друг канадски национал - Сам Адекугбе, играч на турския "Хатайспор", подкрепи Дейвид: "Честно казано, не съм във възторг, че ще сме със старите екипи на първенството. Чувствам, че е редно всеки отбор да получи нова екипировка за турнира, защото това е голямо събитие. Това се получи, защото никой друг не вярваше, че ще се класираме освен треньора Джон Хърдман и футболистите."

Проблем се появи и от друга посока - от компанията "Хумел" създадоха "протестен" екип за тима на Дания за световното. На фланелките логото на датската федерация и на производителя няма да са с контрастни цветове и ще бъдат много трудни за различаване.

"Тези екипи носят със себе си послание. Ние не искаме да бъдем видими по време на турнир, отнел животите на хиляди. Ние подкрепяме датския национален отбор по футбол, но това не важи за държавата домакин Катар", обявиха от "Хумел", визирайки хилядите загинали работници (предимно чужденци) по време на строителството на стадиони и обекти за Мондиал 2022.

Върховният комитет на Катар реагира с ответно изявление: "Ние оспорваме твърдението на "Хумел", че световното първенство е струвало живота на хиляди хора. С цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на над 30 000 работници, които построиха стадионите за мондиала и другите инфраструктурни обекти."

Още по темата